Idei de afaceri: Facelia

Tina-Facelia*Planta este meliferă și bună ca nutreț *Dar și ca „îngrășământ verde“

Facelia este o cultură foarte valoroasă, sub mai multe aspecte. Ea a fost introdusă în țara noastră ca plantă meliferă, dar poate intra și în componența amestecurilor melifero-furajere, fiind și un bun nutreț pentru animale.

La noi în județ, facelia cultivă Grupul de firme  „Almos“. ”Facelia semănăm de vreo 3 ani. Mai întâi am cultivat facelia doar pentru a obține sămânța. Din acest an o vom cultiva și pentru că este inclusă în categoria culturi verzi, pentru care se alocă subvenții suplimentare. Este o foarte bună plantă meliferă, dar și foarte indicată pentru îmbunătățirea calității solului. O coasă de facelia echivalează cu 30 tone de gunoi de grajd, îngrășământ natural încorporat în sol“, a declarat  ing. Alex Molodoi de la „Almos“.

*Valoarea meliferă ridicată

Facelia e puțin pretențioasă la condițiile de climă și sol, având condiții bune de cultură în toate zonele. Facelia rezistă bine la brumele târzii de primăvară și timpurii de toamnă, putându-se cultiva de primăvara timpuriu până toamna târziu, furnizând culesuri într-o perioadă deficitară în flora meliferă.

Valoarea meliferă a faceliei este mare, fapt ce determină albinele s-o viziteze intens în tot cursul zilei. Cantitatea de nectar secretată de o floare și, implicit, producția de miere la hectar diferă foarte mult sub influența factorilor pedologici, a evoluției timpului în perioada de vegetație, a epocii de semănat și a agrotehnicii aplicate. În condiții favorabile, cantitatea de nectar secretată de o floare conduce la producții de miere la hectar de peste 600 kg.
*Agrotehnica faceliei
Însămânțarea faceliei se poate face în pragul iernii, în  noiembrie-decembrie, sau primăvara, în mustul zăpezii, în februarie-martie.  În aceste cazuri, înflorirea se produce spre sfârșitul înfloririi salcâmului, prelungind culesul cu 2-3 săptămâni.

Pentru loturile semincere sau apicole se recomandă însămânțarea din lunile martie-aprilie, când avem condiții optime pentru germinarea semințelor, răsărirea uniformă și dezvoltarea plantelor. În pregătirea terenului pentru însămânțarea faceliei,  patul germinativ trebuie bine mărunțit, încât sămânța să fie îngropată la 2-3 cm și în mod uniform.
Întreținerea culturilor cere atenție deosebită în prima fază de vegetație, când plantele sunt mici, pentru a se evita îmburuienarea. Recoltarea se face cu combina, producțiile de sămânță fiind cuprinse între 200 și 500 kg/ha, în funcție de condițiile pedoclimatice și de agrotehnica aplicată.

*Se recomandă semănatul eșalonat

Perioada de vegetație a faceliei este scurtă, de la răsărire până la înflorire trecând 45-55 zile, iar înflorirea durează 30-50 zile, fiind influențată de evoluția factorilor climatici, producându-se din luna mai până în octombrie, în funcție de data semănatului.
Având perioada de vegetație scurtă, facelia poate fi cultivată în miriște după culturile care eliberează devreme terenul, cum este grâul, cultură care ocupă suprafețe mari și la noi în județ. Este bine ca facelia să se semene eșalonat în vară, asigurând familiilor de albine un cules continuu până toamna târziu.
În amestecuri furajero-melifere, facelia aduce o sporire cantitativă a masei furajere și constituie o sursa sigură de nectar. Se pot face amestecuri de facelia cu plante leguminoase precum: mazăre, măzăriche, lupin, soia. Cele mai bune rezultate dă amestecul cu borceag de primăvară, adică măzăriche și ovăz.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU