Idei de afaceri: dezvoltarea fermelor mici 

*Sprijin financiar de  15.000 euro

*Suma este integral nerambursabilă

*În derulare, două proiecte nemțene

Fermele mici pot să solicite un sprijin financiar în valoare de 15.000 de euro. Linia de finanțare va fi lansată în aprilie, alocarea pentru această sesiune de depunere a proiectelor fiind de 100 de milioane de euro. În prezent, sunt în derulare două proiecte nemțene, fondurile europene fiind destinate modernizării a două ferme vegetale.

Scopul finanțărilor europene constă în  sprijinirea investițiilor pentru creșterea competitivității exploataților agricole prin dotarea cu utilaje și echipamente performante, precum și investițiile pentru modernizarea fermei, în special cele de dimensiuni medii și asocieri de ferme mici și medii.

*Condiții de finanțare

Pentru a intra la finanțarea europeană, fermierii trebuie să dețină în proprietate  sau folosință o exploatație agricolă încadrată în categoria de fermă mică.
Dimensiunea unei ferme mici este cuprinsă între 8.000 – 11.999  SO, valoarea producției standard. O explotație agricolă de 12.000 SO înseamnă  o fermă de dimensiune medie, care ar putea echivala cu o fermă vegetală de 12 hectare cultivate cu grâu sau de 4 hectare cultivate cu cartofi. În cazul unei ferme de vaci, ar fi vorba de un efectiv minim de 11 vaci de lapte, în timp ce apicultorii se încadrează doar dacă au peste 229 de stupi de albine.

Beneficiarul trebuie să aibă exploatația agricolă înregistrată cu cel puțin 2 ani înainte de solicitarea sprijinului financiar european. Atenție! Se va verifica inclusiv condiția de întreprinderi partenere sau legate pentru încadrarea în categoria de microintreprindere sau întreprindere mică. Vor fi eligibili solicitanții care respectă statutul de microintreprindere ori intreprindere mică, indiferent de activitatea desfășurată și în alte intreprinderi agricole sau non-agricole.

Beneficiarul trebuie să aibă domiciliul sau sediul social în localitatea în care este înregistrată exploatația agricolă. În cazul în care solicitantul este angajat, locul de muncă trebuie să fie în aceeași localitate sau într-o zonă limitrofă. Aceste condiții trebuie îndeplinite în maxim 9 luni de la data semnării deciziei de finanțare. Dacă beneficiarul se angajează după 9 luni de la semnarea deciziei de finanțare, are obligația să notifice AFIR în termen de 10 zile calendaristice de la data angajării.

*Banii se dau în două tranșe

Sprijiul financiar nerambursabil  în sumă de 15.000 euro se acordă în două tranșe:
75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare, iar diferența se dă
în maximum 3 ani de la primirea deciziei de finanțare. În 5 ani în cazul fermelor pomicole. Înaintea solicitării celei de-a doua tranșe de sprijin, beneficiarul face dovada creșterii performanțelor economice ale exploataței, prin comercializarea producției proprii în procent de minimum 20% din valoarea primei tranșe de sprijin.

Solicitantul trebuie să prezinte un Plan de afaceri, care trebuie  pus în aplicare în termen de 9 luni de la data semnării deciziei de acordare a banilor.

În cazul fermelor de animale, Planul de afaceri va prevede obligatoriu platforme de gestionare a gunoiului de grajd,  dacă exploatația agricolă are deja o platformă de gestionare a gunoiului de grajd care respectă normele de mediu, se va detalia acest aspect în Planul de afaceri.

O exploataţie agricolă nu poate primi sprijin decât o singură dată în cadrul acestei submăsuri prin PNDR 2014-2020.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU