Idei de afaceri: curmalul chinezesc

Aclimatizat și la noi, plantația e sursă sigură de venit

„Măslinul dobrogean” are fructe miraculoase pentru sănătate

Conțin mai mulți aminoacizi decât merele, portocalele sau bananele

Curmalul chinezesc a fost adus la începutul colonizării de către greci și bizantini, găsindu-se în apropierea cetăților grecești din Dobrogea, fiind numit de localnicii „măslin dobrogean”. Curmalul chinezesc poate fi soluția ideală pentru valorificarea terenurilor aride. Aclimatizat de cercetătorii români pentru a face față temperaturilor scăzute din iarnă, plantația exotică se poate transforma într-o afacere profitabilă pe suprafețe mici, din zone colinare și de câmpie. Livada de curmal chinezesc ar putea deveni o sursă sigură de venit pentru multe familii, mai ales că pe piață există o cerere în creștere pentru fructele noi, bogate în vitamine. În China, țara de origine, se cultivă intensiv 700 de specii de curmal. În România, în urmă cu 18 ani, oamenii de știință și fermierii au început să acorde o atenție creșterii producției de curmale. În prezent, livezile de curmal se întind pe circa 300.000 de hectare. *Conțin aproape toate vitaminele Curmalele se consumă proaspe sau deshidratate sau se pot prepara siropuri, marmelade, dulciuri, făină sau cidru. Curmalele sunt un aliment energetic de calitate, care ajută la refacerea echilibrului organismului. Ele conțin aproape toate vitaminele și au un nivel ridicat de fier, fosfor, cupru, magneziu, calciu, potasiu și mangan. Conțin mai mulți aminoacizi decât merele, portocalele sau bananele. Nivelul ridicate de seleniu scade riscul îmbolnăvirilor de cancer și al afecțiunilor cardiace, întărind sistemul imunitar. Aceste fructe miraculoase sunt benefice digestiei, curață tractul gastro-intestinal, consumul regulat de curmale favorizează restabilirea florei intestinale în caz de disbacterioză. Curmalele ajută la menținerea stării de sănătate a inimii. Unul dintre principalele avantaje ale consumului de curmale este capacitatea acestor fructe de a menține un sistem nervos sănătos, datorită conținutului bogat de potasiu. Sunt izvor de energie, combat oboseala cronică. În calitate de energizant, curmalele întrec toate fructele uscate. Sunt și liderul lor, după conținutul de proteine. Doar unul sau două soiuri de curmale au o concentrație modestă de fier, restul au un continut mult mai mare. Acest lucru le fac un aliment ideal pentru cei care suferă de anemie. Datorită vitaminelor A, B și C, curmalele cresc imunitatea si ajută organismul să lupte mai bine cu virusurile și bacteriile care provoacă infecții respiratorii. Rezistent la secetă, fără tratamente fitosanitare Curmalul chinezesc valorifică bine pe cele nisipoase, lipsite de apă și sărăturate. Este rezistent la secetă, prezintă spini și norduri, iar frunzele lucioase păstrează apa în tulpina curmalului. Plantarea curmalului pornește de la semințe, care pot fi recoltate inclusiv de la speciile de curmal sălbatic, însă planta are nevoie să fie altorită în anul trei cu un soi productiv. Curmalul chinzesc nu necesită tratamente fitosanitare, nu are nevoie de multă apă, se descurcă și în condiții mai vitrege. Un alt avantaj este faptul că înflorește abundent, atrăgând albinele în ciuda florilor mici, galbene-verzui, deloc spectaculoase. Nectarul lor poate fi baza unei mieri delicioase. Curmalele chinezești încep să se coacă din septembrie și se recoltează până în octombrie, pe măsură ce capătă culoarea maronie.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU