Idei de afaceri: Culturi verzi pentru sănătatea solului

Tina-Culturi verzi*Plata suplimentară este de 130 euro/ha

Culturile intermediare vor fi tot mai prezente și în câmpurile fermierilor nemțeni, ca urmare a influenței benefice asupra mediului. Fermierii sunt încurajați să cultive, de toamna până primăvara, plante care să mențină terenurile verzi. Scopul acestei politici este de a îmbunătăți în mod natural calitățile solului. Pentru fiecare hectar înființat cu culturi verzi, fermierii primesc un sprijin de 130 euro, dacă încheie un contract cu APIA Neamț. Culturile verzi sunt cele care ocupă solul între două culturi principale, dar nu se recoltează. Biomasa formată este încorporată în sol. Pentru fermieri cele mai importante sunt acum culturile verzi și cele pentru strat vegetal. Ele sunt impuse de politica agricolă comună, având ca principal obiectiv protecția și conservarea solului și a apei.
În această categorie pot intra și culturi asociate temporar, care țin de la semănat până la venirea iernii. Se seamănă un amestec format din semințe de cereale sau de rapiță și una sau mai multe specii de leguminoase de primăvară, cum sunt linte, măzăriche, mazăre, care sunt apoi distruse de gerul din timpul iernii.
Culturile duble nu sunt considerate culturi intermediare, deoarece se recoltează și se valorifică comercial.

*Fertilitatea solului este ameliorată

Sprijinul financiar acordat este o plată compensatorie pentru pierderile de venit și costurile suplimentare suportate de beneficiari. Vorbim de costurile suplimentare cu sămânța, semănatul și apoi cu distrugerea ori încorporarea biomasei rezultate.

Utilizarea culturilor intermediare determină obținerea unor sporuri de producție, dar destul de mici, ce e drept. Culturile intermediare ameliorează și fertilitatea solului, prin fixarea simbiotică a azotului de către leguminoase și prin „reciclarea“ nutrienților. Plantele din culturile verzi absorb elementele nutritive din profunzime, uneori din forme greu solubile, și le aduc în stratul arabil, făcându-le disponibile culturilor succesoare.

Părerile fermierilor sunt împărțite în privința culturilor folosite. Unii consideră că muștarul este mai avantajos decât mazărea ori rapița. Alții spun că grâul este foarte bine a se folosi pentru solele cu umiditate mare la momentul semănatului. Sunt și păreri novatoare: rapița poate deveni un posibil „îngrășământ verde“ pentru porumbul ecologic.

Stimulentele economice pot să-i determine pe fermieri să se gândească la folosirea culturilor intermediare. Odată ce încep să le utilizeze, avantajele multiple pe care le observă îi motivează să le practice în continuare.

Tina CONDREA