Idei de afaceri: cultură reușită de porumb

*Contează performanța și stabilitatea hibridului *În Neamț, porumbul ocupă anual 55.000 hectare

Agronomii aleg perioadă optimă de semănat stând cu termometrul în pământ, urmărind mediile termice de 8-10 grade Celsius, pentru a evita o posibilă întârziere în răsărire sau o răsărire neuniformă cu impact negativ asupra producției de porumb.

În agricultura nemțeană, porumbul ocupă anual în jur de 55.000 hectare, după o scădere semnificativă în ultimii ani. Acum va fi iarăși o creștere, fiind prognozată o suprafață totală de 58.000 ha, porumbul fiind în plină campanie de însămânțare.

Producțiile medii au fost de 4.572 kg/ha anul trecut. Sunt producții mici obținute în condiții de secetă. Mai e o cauză: peste 50% din această suprafață se află la gospodăriile populație, unde nu se poate aplica agrotehnica modernă.

La nivelul județului, din cele peste 170.000 teren arabil, 69.000 ha sunt lucrate de societăți agricole, iar 11.000 ha de mici întreprinzători agricoli. Diferența de până la 170.000 ha se lucrează individual!

La porumb ne-am clasat pe locul doi, după Franța, cu o producție națională mult afectată de seceta care ne-a lăsat cu doar 8,87 milioane de tone, deși suprafața cultivată a crescut ușor, până la 2,528 milioane de hectare, câte au fost anul trecut. În agricultura nemțeană, structura culturilor agricole urmărește îndeaproape tendința europeană.

*Alegerea hibridului este esențială

Fermierii trebuie să țină cont de performanța și stabilitatea hibridului, destinația pentru morărit sau furajare, comportarea la condiții variabile de mediu și tehnologie, grupa de maturitate. Alegerea hibrizilor din grupe diferite de maturitate aduce unele avantaje. Primul este cel al eșalonării semănatului, care duce și la recoltarea eșalonată, fiind avantajoasă în gestionarea lucrărilor din fermă.

Efectuarea lucrărilor de înființare a culturii pe solul încă umed poate crea mari probleme culturii viitoare prin gradul mare de compactare a solului. Un teren tasat poate conduce la răsărire deficitară, iar rădăcinile plantei nu reușesc să exploreze solul pentru apă și elemente nutritive. La fertilizare, trebuie ținut cont de cartarea agrochimică pentru a putea stabili cea mai bună rețetă de nutriție. La îngrășămintele cu azot date în vegetație trebuie încorporate atât cele granulate, dar mai ales cele lichide. Eficacitatea acestora e mai mare dacă aplicarea s-a făcut pe un teren uscat, iar ulterior a primit apa din ploi sau irigații. Trebuie asigurat fosforul cu rol determinant la pornirea în vegetație, creșterea și dezvoltarea ulterioară a culturii.

*Tratamentul seminței, densitatea și adâncimea de semănat

Companiile producătoare asigură tratamentul seminței doar împotriva principalelor boli cu incidență în stadiile timpurii de vegetație. Tratamentul seminței este esențial, iar lipsa acestuia nu oferă garanția răsăririi culturii și evoluției acesteia.

În stabilirea densității plantelor trebuie să se țină cont atât de așezare geografică a fermei, de tehnologia aplicată, momentul semănatului, cât și de parametrii de calitate ai seminței. Fermierii acordă o atenție sporită densității folosită la semănat. S-a demonstrat că o densitate mai mare este legată inevitabil de producție sporită în condițiile unui an normal de cultură.

La stabilirea adâncimii de semănat trebuie să se țină cont de: tipul solului, momentul semănatului, modul de pregătire a patului germinativ și chiar de energia germinativă a seminței.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU