Idei de afaceri: cultura rădăcinoaselor

Tina-Morcov*Sfaturi pentru a obține morcovi perfecți și sănătoși

O cultură de morcovi perfecți, cu rădăcini crescute sănătos, fără prezența dăunătorilor specifici, nu este atât de dificilă pe cât se crede. Morcovul este nelipsit din bucătărie dar și din… farmacie. Cele mai bune efecte terapeutice se obțin consumând morcov proaspăt și nu conservat, întrucât prin preparare și conservare își pierde calitățile vindecătoare. După două săptămâni de congelare se pierd 50% din majoritatea vitaminelor, iar prin fierbere scade cu 50-70% conținutul de vitamine A, E, B1 și B3.

Morcovul este o legumă cu mireasma dulce și energie neutră, are calități diuretice, digestive, acționează benefic asupra plămânilor și splinei. Consumul de morcov proaspăt gătit este o soluție minunată de prevenire a pierderii vederii în întuneric, numita popular orbul găinii.
*Fertilizarea culturii

Morcovii cresc cel mai bine în pământ profund, bogat în humus, teren care se lucrează la o adâncime de 10-12 cm, de unde trebuie eliminate pietrele și resturile din sol. La fel ca majoritatea culturilor rădăcinoase, morcovul necesită aplicarea de îngrășăminte cu fosfor. Dat fiind faptul că morcovii au o singură rădăcină, groasă, zona din care pot absorbi fosfor este relativ mică. Spre deosebire de alte elemente nutritive, fosforul nu este absorbit în aceeași modalitate în care se reține apa în plantă. În schimb, este absorbit prin difuzie, se deplasează în mod natural dintr-o zonă de concentrație mai mare în sol la una de concentrație mai mică, în interiorul rădăcinii.

Morcovii cresc cel mai bine atunci când pH-ul solului este între 6,2 și 6,8. Pentru a se determina pH-ul solului din gradină, se poate folosi un test de sol. Dacă pH-ul este mic, se adaugă cantitatea recomandată de var sau zeolit pentru a ridica pH-ul. Dacă solul este alcalin, se administrează sulf elementar.

*Multă apă în sol

Pentru a avea o bună cultură de morcov, păstrați solul bine umezit, dar nu exagerați! Odată ce morcovii sunt în perioada de creștere, vor avea nevoie de o cantitate suficientă de apă pentru a ajunge la potențialul maxim. Morcovii nu sunt rezistenți la secetă și se rup, formează noduri sau rămân mici în cazul în care pământul este prea uscat. Pe de altă parte, în cazul în care solul este prea umed, în etapele ulterioare de dezvoltare a rădăcinii, morcovii vor manifesta semne de putrezire. Irigați la nivelul solului, dacă este posibil, pentru că frunzișul umed favorizează apariția bolilor fungice, cum ar fi putregaiul coroanei, făinarea și rugina morcovului.

Udați cultura numai dimineața, pentru a permite frunzelor să aibă suficient timp să se usuce înainte de căderea nopții.

*Protecția culturii

Pe măsură ce morcovi cresc, o parte din rădăcină poate ieși la suprafața terenului. Dacă acest lucru se întâmplă, puneți pământ peste zona expusă sau acoperiți-o cu coroana proprie. Expunerea directă la soare contribuie la schimbarea culorii, din portocaliu în verde și duce la amăreală.

Larvele de rădăcină ale morcovului și viermele sârmă pot compromite cultura, provocând tuneluri și șanțuri de-a lungul rădăcinilor. Ele pot fi prevenite cu soluții organice prin aplicarea unor nematozi benefici în jurul culturii de morcov. Nematozii benefici sunt organisme microscopice care caută și atacă dăunători ce trăiesc în sol. Aceștia pot fi aplicați pe suprafața terenului la începutul sezonului de grădinărit, înainte de semănare sau când morcovul este deja plantat ori în orice moment al perioadei de vegetație.

Tina CONDREA