Idei de afaceri: cultura porumbului zaharat

*Contine substanțe hrănitoare indisponibile organismului
*Se seamnă primăvara și nu diferă de porumbul normal
Porumbul zaharat este una dintre culturile cele mai apreciate deoarece boabele acestuia conțin substanțe hrănitoare indisponibile organismului uman. Se cultivă pentru boabele sale consumate în faza de lapte, când acestea au cele mai multe calități gustative, iar substanțele hrănitoare sunt cel mai bine asimilate de organism.
Porumbul zaharat se diferențiază de porumbul normal prin prezența uneia sau mai multor gene mutante, care afectează metabolismul glucidelor din endosperm.
Exigențele porumbului zaharat față de căldură sunt ridicate în toată perioada de vegetație. Cerințele porumbului zaharat față de lumină sunt ridicate, fiind plantă de zi scurtă, crește bine la lumina intensă. Porumbul zaharat rezistă foarte bine la secetă, mai ales în prima parte a perioadei de vegetație, datorită sistemului radicular puternic dezvoltat. Porumbul zaharat asigură recolte pe soluri foarte variate, rezultatele cele mai bune se obțin pe soluri adânci, fertile, luto-nisipoase, care permit dezvoltarea unui sistem radicular puternic, capabil să asigure apa și elementele nutritive.
Pentru eșalonarea producției se aplică metoda semănăturilor succesive sau folosirea de soiuri și hibrizi cu perioadă diferită de vegețatie. Recoltarea porumbului zaharat se face când știuleții ajung la faza maturității de consum, în faza de lapte. când mătasea este de culoare brună și uscată. În momentul recoltării boabele trebuie să aibă culoarea caracteristică soiului, cu pielița subțire, suprafața bombată, fără adâncituri caracteristice boabelor ajunse la maturitatea fiziologică. Perioada de recoltare durează din iulie până toamna la că derea brumelor.
*Aliment și medicament
Din porumbul zaharat se prepară diferite mâncăruri sau poate fi folosit în industria alimentară pentru conserve sau congelate. Gustul și consistența boabelor depind de conținutul în glucide solubile, cu cât acestea predomină, cu atât porumbul zaharat este mai gustos.
Porumbul zaharat are beneficii pentru sănătate, întrucât furnizeză organismului substanțe nutritive indisponibile acestuia. Nutrienții din porumbul dulce sunt asimilați într-o măsură optimă de organism, fără să fie însoțiți de o cantitate mare de amidon, care se acumulează atunci când porumbul avansează spre maturitatea fiziologică, iar învelișul boabelor devine tare.
Boabele de porumb fiert protejează inima, rinichii, ficatul, sistemul nervos şi conferă vitalitate pe termen lung . Un consum ponderat de porumb copt poate conduce la scăderea în greutate, datorită unui mecanism molecular care grăbeşte degradarea grăsimilor.O cană cu boabe de porumb oferă 15% din necesarul zilnic de vitamina B5, responsabilă de energia organismului. Vitamina E, aflată în compoziţia porumbului, participă la procesul de reînnoire al celulelor şi produce cantităţi mărite de oxigen în sînge. Scade nivelul colesterolului.
Datorită bogăţiei în fibre, porumbul reglează tranzitul intestinal, este un bun diuretic şi poate preveni retenţia apei în organism .
Porumbul acţionează foarte bine în boli precum litiază renală, cistită cronică, ateroscleroză, avitaminoze, nevroze, obezitate, gastrită şi ulcer, dischinezie biliară, intoxicaţii, afecţiuni ale aparatului respirator şi tulburări sexuale, reumatism, arterită, amigdalită sau infecţii bacteriene.
Mătasea de porumb zaharat se folosește în medicină ca remediu colagen, diuretic și hemostatic.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU