Idei de afaceri: cultura orzului

tina-orz*Perioada de semănat: între 15 septembrie și 10 octombrie *Soiuri recomandate de specialiști

Toamna bate la ușă și odată cu ea vin și lucrările agricole specifice, între care și semănatul orzului. Agricultorii nemțeni pun preț pe această cultură, fiind printre primele care aduc venituri în fermă. Dacă orzul este de bună calitate, el își va găsi cumpărători din rândul fabricilor de bere.

Tehnologia de cultivare a orzului se află de cele mai multe ori la îndemâna fermierului și, respectând câțiva pași simpli, se pot obține producții mari. Cu condiția să nu existe fenomene meteo extreme, așa cum sunt grindina sau seceta instalată în perioada critică a orzului.

Epoca de semănat a orzului de toamnă este cu câteva zile înaintea grâului, între 15 septembrie și 10 octombrie, pentru ca plantele să intre în iarnă bine înrădăcinate și călite. Semănatul prea timpuriu determină o dezvoltare prea puternică a plantelor până la intrarea în iarnă, favorizând atacul de fuzarioză, făinare și viroze, iar întârzierea duce la scăderea rezistenței la ger a plantelor.

*Soiuri recomandate de specialiști

Ca tehnologie aplicată, fiecare fermier are secretele lui pentru a obține un orz de calitate. Experiența acumulată de-a lungul timpului le-a demonstrat că genetica și potențialul productiv al soiului sau hibridului ales influențează direct profitabilitatea culturii de orz. Motiv pentru care prezintăm cele mai productive soiuri și hibrizi de orz, adaptați perfect condițiilor de la noi.

Laverda este un soi apreciat pentru producțiile foarte ridicate pe care le aduce fermierilor. Este un soi de orz semitimpuriu, care prezintă un grad ridicat de toleranță la un spectru larg de boli, fiind și deosebit de tolerant la temperaturi scăzute și la secetă.

Smarald este un soi de orz creat la Fundulea, are un spic de lungime medie. Este rezistent la factorii de mediu și boli și realizează producții ridicate, de până la până la 9.300 kg/ha. În experiențele efectuate în cadrul loturilor experimentale, acest soi a realizat sporuri de producție de peste 19% față de loturile martor.

Cardinal a fost creat tot la Fundulea, plantele fiind de înălțime scurtă spre medie, iar spicul are șase rânduri. Acest soi are o rezistență bună la iernare, cădere, secetă, arșiță și șiștăvire. Este un soi de orz rezistent la făinare, rugină brună și sfâșierea frunzelor este bună. Prezintă o sensibilitate la pătarea brună reticulară.

Ametist este tot un soi românesc dezvoltat de Fundulea, un soi semiprecoce de orz, cu 6 rânduri de boabe în spic. Are talia medie, cu spicul lax, rezistent la iernare, cădere și boli, cu conținutul în proteină de 9,9-12,3%. Acest soi românesc de orz promite producții de 6,5 – 8,7 t/ha și se poate cultiva în toate zonele favorabile acestei plante.

Wendy este un soi de orz timpuriu, care utilizează eficient azotul din sol. Este o varietate cu o bună stare fitosanitară. Are un potențial foarte mare de producție și prezintă un grad ridicat de toleranță la secetă, o excelentă capacitate de înfrățire și prezintă o toleranță sporită la principalele boli are orzului de toamnă, trece ușor peste iarnă.

Su Ellen este un soi de orz furajer cu un randament superior pentru grupa de maturitate extratimpurie. Talie medie a plantelor oferă o rezistență remarcabilă la cădere. Acest soi este caracterizat de o rezistență ridicată împotriva virusului de piticirea galbenă a orzului, având o toleranță bună la principalele boli foliare.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU