Idei de afaceri: cultura năutului

*Rezistentă la secetă și înghețuri târzii *Plantă fixatoare de azot în sol *Efecte terapeutice deosebite

 Năutul revine în preferințele celor care vor să mănânce sănătos, datorită calităților sale nutritive. Pe fondul creșterii consumului, năutul poate fi și o soluție pentru cei care vor să dezvolte afaceri în domeniul agricol. Cultura de năut este rezistentă la secetă și la înghețuri târzii, la care adaugă și faptul că este o plantă fixatoare de azot, ceea ce duce la subvenția pentru înverzire alături de soia, mazăre, linte, lucernă. Pentru fermierii care n-au sisteme de irigații, năutul poate fi o soluție demnă de luat în calcul pentru că asigură un nivel de producție ridicat, chiar și în condiții de secetă agresivă. În plus, există cerere mare de năut pe piață, iar tehnologia de cultură nu este una foarte complicată.

De la năut se consumă păstăile tinere și boabele pentru mâncăruri, dar și în amestec cu cafea sau chiar ca înlocuitor de cafea. Năutul este asemănător cu soia și se poate folosi în prepararea chiftelelor, sarmalelor sau pilafurilor, fiind un foarte bun înlocuitor pentru carne, fiind și mai gustos decât soia.

*Năut, indicații terapeutice

Năutul era considerat alimentul săracului, dar acum revine în preferințele celor care vor să mănânce sănătos, datorită calităților sale nutritive. Năutul este bogat în proteine, săruri minerale, vitaminele E și complexul B. Cu un procent consistent de hidrați de carbon și grăsimi, năutul are o valoare alimentară deosebită. Înlocuiește cu succes carnea, deci e un aliment ideal dacă vreți să renunțați la carnea roșie.

Cuprul, fosforul, calciul si fierul sunt alte elemente din compoziția năutului. Fierul produce energie, iar magneziul sporește cantitatea de enzime care produc antioxidanți. Boabele de năut mai conțin aminoacizi vegetali, zaharuri cu absorbție lentă, care stimulează buna funcționare a nervilor, mușchilor, enzimelor și hormonilor.

Dieta care conține năut are efecte antioxidante și antistres, normalizează tranzitul intestinal, protejează împotriva bolilor de inimă, reglează somnul și previne diferite forme de cancer. Aplicațiile externe cu făină de năut sunt utile pentru atenuarea durerilor, în răceli, nevralgii.

Cura cu năut este ideală peroanelor care suferă de diabet, având un indice glicemic foarte scăzut. Năutul este diuretic, antiseptic urinar, vermifug, fiind recomandat în oligurie, litiază urinară, digestie lentă, stări congestive ale ficatului, astenii, activități care necesită efort fizic.

*Năutul preferă zonele secetoase

Năutul se poate cultiva după orice plantă, însă nu se recomandă să revină după el și alte leguminoase. Năutul este o bună premergătoare pentru grâul de toamnă. Fermierii care se pot orienta către cultivarea năutului în scop comercial e bine să știe că se pot obține și fonduri europene pentru dezvoltarea afacerii. În plus, beneficiarii care folosesc material genetic romanesc primesc punctaj suplimentar. Năutul are cerințe mari față de temperatură, fiind planta care suportă cel mai bine seceta, preferând solurile cu textură mijlocie, bogate în calciu, nisipoase, ușor salinizate. Năutul se seamănă primăvara devreme, dacă e mai târziu vom avea scăderi mari de producție.

Năutul are o coacere mai uniformă comparativ cu alte culturi și se recoltează când păstăile au culoarea galbenă, iar frunzele s-au scuturat. Daca se întârzie recoltatul, semințele vor fi tari și vor fierbe greu.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU