Idei de afaceri: cultura muștarului

Tina-Muștar*În Neamț sunt cultivate 144 hectare *Toată producția merge la export

Muștarul este o cultură profitabilă, din considerente economic-financiare, dar de tehnologie agricolă. Din acest an, muștarul este inclus în lista culturilor verzi, pentru care se alocă o subvenție suplimentară în sumă de 130 euro/ha. Anul trecut, în județul Neamț au fost cultivate cu muștar 144 hectare, întreaga producție fiind destinată exportului.

Muștarul poate da rezultate și în anii secetoși, deoarece are perioada de vegetație scurtă și ajunge la maturitate înainte de a se instala seceta și arșița, se seamănă foarte timpuriu și folosește apa acumulată în sol în perioada de iarnă.

Muștarul se poate cultiva în toate zonele pe sol mijlociu, bogat în humus, iar plantele premergătoare trebuie să lase terenul curat de buruieni. Nu este indicat după fasole, soia și floarea-soarelui, deoarece au o boală comună: putregaiul alb. Are tehnologie simplă și este complet mecanizabilă.

Semănatul se face cu sămânță proaspătă, din anul precedent și cât mai devreme, deoarece poate germina la 1°C. Pentru a se putea semăna de timpuriu, arătura de toamnă trebuie bine mărunțită și nivelată pentru ca în primăvară pregătirea patului germinativ să se efectueze printr-o singură lucrare superficială.

Ca lucrări de întreținere, se recomandă o grăpare ușoară după răsărire, perpendicular pe direcția rândurilor și prașile atunci când distanța între rânduri este mai mare. Recoltarea are loc când silicvele se colorează brun, iar semințele sunt galbene. Nu este pericol de scuturare.

*Varietăți de muștar

Muștarul alb, negru și vânăt sunt specii cultivate pentru semințe, care  conțin ulei gras, mucilagii, substanțe proteice și minerale. Muștarul alb este relativ pretențios față de căldură, suferind uneori după răsărire din cauza temperaturilor prea scăzute ori prea ridicate. Muștarul negru este mai puțin pretențios la condițiile pedoclimatice. Este sensibil la secetă și preferă solurile cu textură ușoară și mai umede, bogate în substanțe nutritive.

Muștarul se cultivă pentru semințele sale bogate în ulei, care se folosește în industria conservelor, a margarinei. Turtele măcinate se folosesc la prepararea muștarului alimentar și în medicină.

*Muștarul, cel mai vechi condiment

Muștarul este unul dintre cele mai vechi condimente, acesta fiind utilizat sub formă de pulbere sau boabe de vechile popoare asiatice și de egipteni. Se pare că inițial a fost cultivat în China, după care s-a răspândit în întreaga lume. Muștarul alb este mult folosit în alimentație, deoarece își păstrează gustul propriu chiar și după amestecarea cu apă.
Frunzele de muștar alb pot fi consumate în salate, dar pot fi folosite și ca furaj. Uleiul comestibil extras din semințe nu râncezește ușor. În Asia, el asigura un combustibil folosit la iluminat și, de asemenea, dă aromă diferitelor feluri de mâncare.
Consumul muștarului este recomandat pentru sănătate. Nu are calorii și colesterol, dar conține proteine, calciu, magneziu și potasiu. Ca ingredient pentru multiple sosuri, muștarul se adaugă cu puțina înainte de a fi gata.  Boabele de muștar sunt folosite la conservarea anumitor legume, dar și pentru a le da aromă. În combinație cu apa caldă, muștarul crește tensiunea arterială și duce la o mai bună circulație a sângelui. De asemenea, se pot face băi de muștar în cazuri de răceală și tuse, având efect benefic și pentru tratarea migrenelor.  Pe de altă parte, semințele au o acțiune laxativă.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU