Idei de afaceri: cultura grâului spelta

Cereală străveche, rudă cu grâul de azi, cultivată de egipteni și celți

Conținut mai ridicat de substanțe minerale și de vitamine

Poate fi consumat și de persoanele cu intoleranță la gluten

Grâul spelta este rudă cu grâul comun, fiind o cereală străveche cultivată de egipteni și celți. Pe baza acestei varietăți, ulterior s-au dezvoltat soiurile grâului comun de azi, îmbunătățite din punct de vedere al productivității. Chiar dacă bunicii noștri au știut prea puține sau deloc de existența lui, din fericire astăzi grâul spelta este din ce în ce mai popular și mai apreciat. Grâul spelta este considerat ca fiind un produs de nișă, foarte cerut de traderi. Compania Saaten-Union a introdus în ofertă și grâul spelta, oferind fermierilor nemțeni nu doar genetică cu producție mare în condiții de cultură deloc complicate, dar care să și răspundă unor cereri actuale din piață. Tehnologia de cultură a grâului spelta nu pune probleme nici fermierilor nemțeni, dau asigurări specialiștii companiei de semințe. Un aspect esențial al grâului spelta este că are desfacerea asigurată, traderii îl ”vânează” pentru ca să-l valorifice în produsele de panificație premium, pentru preparate sănătoase. Grâul spelta are un gust deosebit semănând cu cel de nucă și aduce beneficii excepționale organismului. Conţinutul proteic este de 6 ori mai mare faţă de grâul comun. 8 Este ușor digerabil datorită proteinelor pe care le conține Grâul spelta are un conținut mai ridicat de substanțe minerale și de vitamine, de acizi grași nesaturați (grăsimi sănătoase) și precursorul hormonului de bună-dispoziție. De remarcat că grâul spelta preia mai puține metale grele din mediul înconjurător. Beneficiile grâului spelta derivă din multitudinea de substanțe nutritive pe care le conține: mangan, fosfor, magneziu, cupru, fibre, proteine, vitaminele A, E, complexul vitaminic B și vitamina PP. Grâul spelta este ușor digerabil datorită proteinelor pe care le conține și datorită structurii amidonului. Substanțele nutritive din grâul spelta sunt asimilate mai ușor datorită solvabilității lor deosebite în apă, ceea ce înseamnă că procesul de digerare este mult mai eficient și mai puțin intens. Acest lucru face ca grâul spelta să fie recomandat în alimentația copiilor mici și a bolnavilor în vârstă. Poate consumat și de persoanele cu intoleranță la acesta. Grâul spelta se poate utiliza similar cu grâul comun, ca făină pentru pâine, paste, prăjituri și alte produse de patiserie. Grâul spelta poate fi consumat de persoanele care sunt alergice la grâul comun, putând fi oferit bebelușilor de la vârsta de 7 luni. 8 Deopotrivă, recomandat copiilor și bătrânilor Grâul spelta se găsește în comerț sub formă de boabe sau făină. Consumul de grâu spelta ajută în tratarea neurodermitelor la copii și a bolilor de piele sau mucoase în general, a bolilor degenerative reducând riscul de arterioscleroză, reduce riscul de cancer la sân. Este benefic în tratarea tulburărilor metabolismului și digestiei, îmbunătățește procesul de formare a sângelui și stimulează metabolismul la nivelul sistemului nervos, stimulează activitatea rinichilor, scade aciditatea organismului, fiind basic. Grâul spelta are un efect vitalizant asupra pacienților depresivi, datorită conținutului mare de L-Tryptophan, dar și de stimulare a imunității și antiinflamator. Prin consumul de produse realizate din grâu spelta se reduce riscul apariție de astm la copii, iar împreună cu consumul de pește reduce

Tina CONDREA-ZĂPODEANU