Idei de afaceri: cultura de vinete

*Cea mai sănătoasă legumă din lume * Surse excelente de vitamine și antioxidanți

Vinetele sunt legume specifice verii și sunt preparate în diverse moduri, dar ele sunt și surse excelente de vitamine și numeroase substanțe cu rol benefic pentru organism. Sute de ani, vânăta a fost denigrată de oameni din cauza gustului ei amărui, considerând-o chiar otrăvitoare și aducătoare de boli precum cancerul sau lepra, însă cu timpul și-a câștigat reputația de cea mai sănătoasă legumă din lume, mai ales când au fost descoperite tehnici de preparare, care i-au dat vinetei gustul aparte.

*Plantarea, într-o zonă însorită

Plantarea în grădină se face în lunile mai-iunie. la jumătatea lui mai – începutul lui iunie. Vinetele au nevoie de mai multă atenție decât alte legume când sunt transplantate. Înainte de plantarea răsadurilor de vinete, trebuie să udați și să fertilizați pământul. Pentru udare se folosește o stropitoare, ca pământul să fie doar umed și nu îmbibat cu apă. Vinetele sunt plante care rodesc în perioada verii și nu sunt rezistente la îngheț. Daca le plantați primăvara devreme, pot fi afectate de temperaturile scăzute.
Plantarea în grădină este indicat să se facă într-o zonă însorită. Într-o zonă semi umbrită vor rodi mai puțin, iar vânăta se va maturiza mai greu. Este indicat ca vinetele să nu fie plantate în același loc în care au mai fost plantate vinete în anul anterior sau roșii, cartofi ori ardei grași, toate sunt susceptibile acelorași boli. După plantare, vinetele trebuie să aibă în permanență solul umed, mai ales în perioadele secetoase de vară.

*Efecte și acțiuni terapeutice

Pe lângă preparatele culinare deosebite care pot fi realizate din vinete, există o sumedenie de beneficii pentru sănătate atunci când le consumăm. Vinetele sunt surse excelente de minerale, în special calciu și fier, care contribuie la funcționarea corectă a organismului. Vinetele conțin multe fibre și un nivel scăzut de carbohidrați, care combat constipația, previn diabetul și împiedică apariția cancerului de colon.
Tot fibrele sunt responsabile de senzația de sațietate, motiv pentru care vinetele sunt indicate și în curele de slăbire, mai ales că au foarte puține calorii și o cantitate mare de apă, de aproximativ 95%. Totodată, vinetele sunt importante surse de antioxidanți, în special antociani, care protejează inima și previn deteriorarea celulelor, scăzând semnificativ riscul de cancer, inflamații și afecțiuni neurologice.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU