Idei de afaceri: cultura de vinete

*Conţin nutrienţi care se găsesc rar în alte legume
* Sursă excelentă de vitamine, minerale și antioxidanţi
Multă vreme vinetele au fost denigrate datorită gustului amărui, considerând-o chiar otrăvitoare şi aducătoare de boli. Cu timpul şi-a câştigat reputaţia de cea mai sănătoasă legumă din lume, mai ales după ce s-au descoperit metode de preparare, care i-au dat vinetei gustul aparte. Acum, vinetele sunt printre cele mai sănătoase legume din lume.
Vinetele sunt legume specifice verii şi sunt preparate în diverse moduri, de la salate, tocăniţe sau celebra zacuscă nelipsită din cămara oricărei gospodine. Însă vinetele sunt şi surse excelente de vitamine şi numeroase substanţe cu rol benefic pentru organism.

*Conținut și recomandări terapeutice

Vinetele conţin nutrienţi care se găsesc rar în alte legume. Beneficiul principal pe care ni-l oferă vinete sunt fitonutrienţii cu proprietăţi antioxidante şi antitumorale. Ele conţin și o cantitate mare de fibre insolubile, fiind și o sursă excelentă de mangan şi molibden. Vinetele sunt surse excelente de minerale, în special calciu şi fier, care contribuie la funcţionarea corectă a organismului. Vinetele conţin multe fibre şi un nivel scăzut de carbohidraţi, care combat constipaţia, previn diabetul şi împiedică apariţia cancerului de colon.
Vinetele sunt recomandate celor care au un nivel înalt de colesterol şi stres oxidativ și persoanelor cu exces de fier în organism. Dar şi oamenilor sănătoşi pentru a preveni dezvoltarea cancerului, bolilor cardiovasculare şi afecţiunilor sistemului nervos. Consumul regulat de vinete întăreşte vasele de sânge şi previne apariţia cheagurilor de sânge, scăzând în acest mod riscul de accidente vasculare cerebrale şi infarct. Consumul de vinete este contraindicat persoanelor care suferă de gută, artrită, osteoporoză şi alte boli inflamatorii.
Vinetele constituie o garnitură bună pentru cei care îşi doresc să slăbească pentru că această legumă este foarte slab calorică. Vinetele trebuie să intre și în dieta persoanelor care se lasă de fumat, asta datorită conţinutului destul de mare de acid nicotinic. Asta pentru că acidul nicotinic şi nicotina ocupă în creier aceleaşi receptori.
Pentru a beneficia de proprietăţile curative ale vinetelor, acestea se consumă gătite uşor. Vinetele pot fi înăbuşite în puţină apă, coapte, călite sau adăugate la diverse mâncăruri din legume. Nu îndepărtaţi coaja pentru că anume în coajă sunt concentrate majoritatea antioxidanţilor.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU