Idei de afaceri: cultura de usturoi

Cel românesc, din nou la „modă”

La minister: producătorii, importatorii și autorități

Măsuri pentru eficentizarea acestei culturi

Consumatorii români au redescoperit gustul usturoiului autohton. Context în care Ministerul Agriculturii are intenția să salveze acest sector ”invadat” de marfa din import, cu gust și calitate sunt îndoielnice. Primul pas a și fost făcut: la sediul ministerului a avut loc o întâlnire de lucru la care au participat principalii producători de usturoi din zonele consacrate și reprezentanți ai marilor importatori din țara noastră, care și-au manifestat intenția de a contracta cantități mari și constante de usturoi produs în România! Este pentru prima dată când s-au așezat la aceeași masă producătorii de usturoi, importatorii și autoritățile pentru a sprijini eficientizarea culturii usturoiului. În cadrul discuțiilor au fost dezbătute aspecte referitoare la dificultățile întâmpinate de cultivatorii de usturoi, între care amintim: costurile mari de producție, deficitul de sămânță din soiuri autohtone, gama de mașini și utilaje necesare eficientizării acestei culturi, slaba asociere a micilor producători, valorificarea producției către piață, depozitarea, păstrarea și ambalarea corespunzătoare, astfel încât să fie satisfăcute nevoile pieței. Pe de altă parte, a reieșit interesul comercianților de a încheia contracte ferme cu producătorii, în contextul în care preferințele consumatorilor români sunt tot mai mult orientate spre produsele autohtone de o calitate ridicată. La noi se cultivă peste 100 de soiuri de usturoi Mai puțin de 10% din usturoiul disponibil pe piața românească provine din producția internă. Fermierii care se vor orienta către cultivarea usturoiului pot obține ușor profit, iar veniturile vor crește în funcție de soiul ales. Pentru a face profit, trebuie cultivate soiuri cerute de consumatori! În prezent, în România, se cultivă peste 100 de soiuri de usturoi. Printre acestea se numără „Usturoiul roșu de România”, cunoscut mai ales în Statele Unite ca soiul Elefant. Căpățâna mare, formată din 4-6 căței ușor de curățat, au făcut din usturoiul elefant favoritul cultivatorilor americani. Usturoiul roșu se mai găsește în Ardeal, în rest locul lui fiind luat acum de usturoiul importat. Usturoiul este o plantă destul de rustică, fiind rezistent la frig, calitate care permite plantarea în câmp încă din toamnă sau primăvara devreme. Atunci când planta este bine înrădăcinată din toamnă, usturoiul rezistă la frig până la temperatura de minus 25 de grade Celsius. Usturoiul nu suportă umbra, cerând locuri de cultivare însorite. Aliment și excelent medicament Condiment și medicament, usturoiul este nelipsit din orice gospodărie. Conţinutul specific în uleiuri eterice a impus usturoiul şi ca materie primă în industria farmaceutică, având proprietăţi vermifuge, antiseptice şi stimulativ pentru apetit şi secreţii gastrice. Usturoiul este înzestrat cu impresionante proprietăţi medicinale care îi uimesc pe cercetătorii, biologii şi medicii din întreaga lume. Principiul activ pe care îl conţine, alicina, face din el un bactericid uimitor, căruia nu îi rezistă stafilococii, streptococii şi Salmonella enteredis. Alicina are, printre altele, capacitatea de a subţia pereţii vaselor de sânge, de a mări volumul arterelor şi al arteriolelor, uşurând astfel circulaţia sângelui. Unul sau doi căţei de usturoi pe zi ne pot apăra de multe rele şi, mai ales de „otrăvuri” cum sunt colesterolul şi trigliceridele.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU