Idei de afaceri: cultura de soia

Tina-Soia*Sprijinul cuplat o face mai atractivă *În Neamț, soia se cultivă pe 6.300 hectare

 Sprijinului cuplat de 325 euro/ha dat pentru soia i-a atras și pe fermierii nemțeni, care sunt tot mai interesați de această cultură, recomandată și foarte căutată în furajarea animalelor. Dovadă că, în ultimii doi ani, s-au dublat suprafețele cultivate cu soia, ajungându-se anul trecut la aproape 6.300 ha, față de numai 3.300 ha câte erau în 2014. Tendință valabilă la nivel național. Bunăoară, anul trecut, cu soia s-au însămânțat cu 15.000 hectare mai mult față de 2014, atunci când în țara noastră s-au cultivat 75.000 de hectare cu soia.

Trecând peste dezbaterile pro și contra privind cultivarea sau nu de soia modificată genetic, este important să știm mai multe despre tehnologia de cultivare a acestei plante. Soia este foarte apreciată pentru conținutul său mare de proteină brută și de ulei, precum și pentru aportul său de azot în sol prin nodozitățile de pe rădăcini.

*Sprijinul cuplat și sămânța certificată

Pentru a beneficia de sprijin cuplat pentru cultura de soia, fermierii trebuie să utilizeze sămânță certificată, de proveniență românească. Acum, fermierii nu vor mai duce lipsă de așa ceva, au la dispoziție 3 soiuri de soia recent omologate de Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda.

Nici la soia acordarea sprijinului cuplat nu este condiționată de plata subvenției pe suprafață! Un fermier poate să încaseze sprijinul cuplat, chiar dacă este exclus de la plata pe suprafață. La soia, sprijinul cuplat este mai mare decât subvenția pe suprafață!

Un fermier este declarat eligibil la plata sprijinului cuplat la soia numai dacă îndeplinește câteva condiții. Trebuie să realizeze o producție anuală de 1.300 kg boabe soia/ha și să valorifice o producție minimă de 1.300 kg/ha pe bază de contract încheiat cu o unitate de industrializare a boabelor de soia. Este valabil și contractul comercial de vânzare a soiei sau dacă o utilizează în scopul furajării animalelor și a păsărilor pe care le deține în fermă, prin prelucrarea producției cu instalații proprii de procesare sau pe bază de contract de prestări de servicii. O altă posibilitate: livrează, pe bază de aviz de expediție, deținătorului soiului minimum 1.300 kg sămânță certificată pe hectar, în cazul loturilor semincere și prezintă factura fiscală pentru servicii multiplicare soia, emisă către deținătorul soiului, din care să reiasă ca i-a livrat minimum 1.300 kg sămânță certificată/ha.

Pentru cultura de soia înființată cu sămânță certificată, subvenție totală va fi de peste 700 euro/ ha, la nivelul anului 2020. Asta face că soia să fie, în continuare, o cultură profitabilă.

*Tehnologia de cultură

Însămânțarea culturii de soia se face după o arătura adâncă de toamnă, iar primăvara se pregătește patul germinativ. Urmează nivelarea terenului, tratarea semințelor cu fungicide și însămânțarea.

Fermierul trebuie sa acorde o atenție sporită combaterii buruienilor. Momentul recoltării este stabilit de starea păstăilor, care nu trebuie să ajungă în faza de uscare, întrucât pierderile datorate scuturării ar fi prea mari.

La cultura de soia, cea mai frecventă boală care poate apărea este mana, care provoacă pagube importante. Tratamentele aplicate sunt fungicidele de sinteză, mai ales în sezoanele propice atacului de mană. Dăunătorii culturii de soia pot fi păianjenul, precum și musca cenușie. Ambii pot fi combătuți cu insecticidele consacrate.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU