Idei de afaceri: cultura de mușețel

*Elixir pentru multe afecțiuni

Mușețelul era una din plantele medicinale pe care până acum câțiva ani le întâlneai la tot pasul. Astăzi puțini mai sunt cei care cultivă mușețel pe suprafețe extinse, în ciuda faptului că această cultură este una deosebit de profitabilă, cu o desfacere rapidă în industria farmaceutică și cea cosmetică. Se recomandă cultura ecologică, mai căutată de procesatori și care se vinde la un preț mai bun.

Mușețelul nu a dispărut numai din gospodării, dar și din flora spontană, specialiștii vorbind de efectele folosirii iraționale a unor substanțe chimice, dar și a faptului că nimeni nu s-a îngrijit de păstrarea și protejarea gingașelor flori albe cu bănuț galben. Pentru nostalgici, dar și pentru cei care doresc să investească în înființarea unei culturi cu mușețel, prezentăm câteva din „secrete“ acestei plante medicinale.

*Cerințele culturii de mușețel

Mușețelul se cultivă pentru inflorescențe, care conțin ulei volatil, bogat în azulene, flavonoide și cumarine. Întrebuințările diverse ale acestei plante medicinale pot aduce venituri substanțiale pentru cei care vor să investească într-o plantație de mușețel.

Mușețelul preferă solurile permeabile, luto-nisipoase, bine expuse la soare, bogate în materie organică naturală și foarte bine lucrate. Este recomandat ca mușețelul să se semene după leguminoasele pentru boabe, borceag sau după cerealele păioase ori muștar. Nu este indicată înființarea culturii de mușețel pe solele în care a fost porumb sau floarea-soarelui, deoarece aceste culturi absorb o cantitate mare de elemente nutritive din sol și lasă o cantitate mare de resturi vegetale.

La înființarea culturii de mușețel este bine să se ia în calcul eliminarea îngrășămintelor chimice. Înainte de semănat se administrează 15-20 tone gunoi de grajd bine fermentat, care se încorporează în sol odată cu arătura.

Mușețelul are un ritm lent de creștere, iar apariția buruienilor în cultură pot sufoca planta. Se impune combaterea buruienilor prin prașile și pliviri repetate.

Recoltarea la mușețel este dificilă, necesitând un volum mare de forță de muncă, deoarece florile se deschid aproape în fiecare zi în perioada de înflorire maximă în lunile: mai, iunie, iulie. Este recomandat ca recoltările să fie efectuate la intervale de 2-3 zile, deoarece dacă se întârzie, florile se vor scutura.

*Efecte terapeutice

Mușețelul este o plantă medicinală la îndemâna oricui, iar ceaiul este un adevărat elixir pentru diverse afecțiuni. Acesta poate fi folosit deopotrivă de adulți și de copii, inclusiv de sugari. Mușețelul poate fi consumat atât sub formă de ceai, infuzie, cea mai des întâlnită formă, cât și sub formă de tincturi sau unguente. Toate au proprietăți miraculoase. Putem renunța, din când în când, la medicamentele foarte scumpe și deopotrivă toxice pentru organism, în favoarea mușețelului, o plantă pe care o putem culege chiar noi, o putem usca și folosi pe tot parcursul anului.

Florile de mușețel conțin vitaminele C și B1, minerale și ulei eteric. Acesta are proprietăți antiinflamatorii, analgezice, antiseptice, antispastice, emoliente, anestezice, cicatrizante, sudorifice și antialergice. Putem folosi mușețelul pentru a calma colicile sugarilor, pentru a calma senzația de greață și balonare, durerile de dinți, durerile premenstruale, pentru a trata infecțiile căilor respiratorii, insomnia, pentru a ne întări sistemul imunitar, pentru a ne menține o piele fină și pentru a trata iritațiile și acneea.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU