Idei de afaceri: cultura de mac

*O cultură profitabilă, dar cu multe aprobări *Utilizări multiple: benefice sau periculoase

Macul este o plantă de cultură care poate aduce beneficii substanțiale fermierilor care se lansează într-o afacere de acest gen. De remarcat faptul că macul este o cultură specială, pentru înființarea căreia fermierul trebuie să obțină autorizațiile de cultivare. Încadrat în categoria plantelor narcotice datorită opiului care poate fi extras din semințele lui, macul se poate cultiva numai în condiții speciale. Fermierii interesați de cultivarea macului trebuie să completeze o cerere, însoțită de o copie după buletin și titlul de proprietate pentru terenul pe care urmează să se înființeze plantația. Dosarul întocmit este depus la Direcția Județeană pentru Agricultură Neamț, cea care eliberează autorizația de cultivare, dar și la Agenția Națională Antidrog, care va efectua controale regulate.

Atenție! Cultivarea macului în scopul obținerii opiului, în afara culturilor speciale, autorizate, este strict interzisă pe întreg teritoriul României și al Uniunii Europene.

*Se cultivă foarte puțin mac

Suprafețele cultivate cu mac au scăzut foarte mult, ele ocupă parcele mici, de circa 30-40 ari. Acum, cultivatori de mac mai sunt doar în câteva județe, printre care și Neamț. Motivele renunțării la această cultură sunt mai multe. De departe, ceea ce le dă multă bătaie de cap fermierilor sunt demersurile făcute pentru obținerea autorizației necesare înființării unei plantații de mac. Chiar dacă, în continuare, cultivatorii de mac beneficiază de subvenții, în cuantum ca și pentru plantele industriale și medicinale.

Pentru fermierii întreprinzători cultivarea macului se poate dovedi o afacere destul de profitabilă. Pentru cei care intenționează să înființeze o cultură de mac este bine de știut că cele mai bune plante premergătoare sunt cerealele de toamnă, precum și leguminoasele pentru boabe. Densitatea de semințe germinabile la metru pătrat este de 600-800, dacă se va semăna la o distanța de 50 cm între rânduri. Astfel, pentru un hectar cultivat cu mac este nevoie de circa 2-3 kilograme de semințe.

În ceea ce privește întreținerea culturii de mac, aceasta trebuie să se bazeze în primul rând pe asigurarea necesarului de elemente nutritive, recomandate fiind îngrășămintele cu azot, fosfor și potasiu.

Pentru combaterea buruienilor, fermierii trebuie să facă 2-3 lucrări de plivit, 2-3 lucrări de prășit. O combatere eficientă a bolilor și dăunătorilor la cultura de mac se poate foarte bine realiza prin respectarea rotației culturilor.

*Macul: aliment, medicament și drog

Macul a fost cultivat din cele mai vechi timpuri pentru semințele sale folosite în alimentație, pentru preparatele de cofetărie, patiserie, brutărie. În Europa, planta a fost utilizata la început pentru extragerea uleiului, iar după 1930 a fost folosită în scop farmaceutic pentru extragerea opiumului. Motiv pentru care toate culturile de mac se află sub controlul organismelor internaționale. În scop farmaceutic se folosesc capsulele, care conțin o mare cantitate de alcaloizi, în principal morfină, apoi narcotină, codeină, papaverină. Morfina este unul dintre cei mai puternici calmanți ai durerilor, având utilizări importante în medicină. Capsulele de mac intră în componența unor ceaiuri medicinale, dar foarte bine dozate, contra colicilor sau sedativ.

Recent, ONU atrăgea atenția că producția globală de opium s-a dublat în ultimii doi ani, având cel mai ridicat nivel de după 1930.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU