Idei de afaceri: cultura de lavandă

*Febra „aurului mov” a atins și fermierii nemțeni
*Plantarea se întinde cât permite vremea, până la îngheț

Cultura de lavandă este rentabilă pentru fermierii care știu să o pună în valoare!
Lavanda este o cultură profitabilă, o idee de afacere și pentru fermierii nemțeni, în condițiile în care Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni are pusă la punt tehnologia de cultură, în regim ecologic. Planta dispune de o versatilitate ridicată în privința adaptării la condițiile pedoclimatice din zona noastră, având și o durată de viață îndelungată.
Lavanda face parte din categoria plantelor medicinale și aromatice, cultură pentru care se acordă fonduri europene nerambursabile, dar și subvenții foarte mari, mai ales dacă este cultivată în sistem ecologic.
Lavanda se poate valorifica la buchețele, săculeți sau la kilogram dar și sub formă produse, precum siropul de lavandă, uleiul de lavandă și apa de lavandă, sare de mare cu lavandă, esență de lavandă.
Fermierii care intră în afaceri cu ”aurul mov” știu că merg la profit sigur! Unul dintre ei a fost prezent cu lavada expusă la Pavilionul expozițional de la Casa Cărții din Piatra Neamț, deschisă cu prilejul „Zilei produselor agroalimentare românești”.

*Proprietăți și efecte miraculoase

Lavanda are proprietăți și efecte miraculoase,fiind folosită: ca parfum, dezinfectant, deodorant, afrodiziac, insecticid natural sau calmant pentru sistemul nervos.
Lavanda ţine departe ţânţarii şi alte insecte şi tratează înţepăturile acestora repede şi eficient. Uleiul esenţial de lavandă are proprietăţi antiseptice şi antiinflamatoare, îmbunătăţeşte circulaţia sanguină şi scade hipertensiunea arterială. Lavanda ajută la refacerea stomacului, mai ales în cazul în care anterior s-au luat antibiotice. Uleiul de lavandă ajută la refacerea scalpului, te scapă de căderea părului și de mătreață.
Lavanda e utilă în caz de arsuri, când se aplică pe zona afectată câteva picături de ulei de levănţică. La fel se face și pentru vindecarea arsurilor solare.

*Cultura, după tehnologia clasică

Tehnologia de cultură a lavandei este una clasică, epoca optimă de semănat începe de la sfârșitul lunii septembrie și se întinde cât permite vremea, în așa fel ca înghețul să nu pună în pericol plantele. Dacă se merge pe plantări de primăvară, se poate începe din martie, când dispare riscul de îngheț.
Recoltarea lavandei se face dimineața, când floarea este strânsă și apoi este lăsată să se usuce pe căi naturale. Uscarea depinde mult de vreme, dacă este umedă undeva la 2-3 săptămâni, dacă este o vreme călduroasă, într-un mediu bine aerisit și lipsit de umezeală, durează în jur de o săptămână.
Există și varietăți de lavandă care se pot recolta de două ori într-un an. În caz că este secetă se fac irigații. Probleme sunt în primul an, după care planta se înrădăcinează și nu mai are nevoie de aport suplimentar de apă. Lavanda este plantă perenă care își caută singură apă la pesteun metru adâncime. Când planta ajunge la maturitate, vorbim de anul al șaptelea sau al zecelea, rădăcinile deja devin lemnoase și își caută singură apa.
Cultura de lavandă nu este amenințată de dăunători sau boli, singura problemă ar fi excesul de apă atunci când sunt ploi abundente și de lungă durată.
Odată cu apariția pe piață a unui număr tot mai mare de furnizori, prețul butașilor de lavandă a mai scăzut. Acum se poate înființa un hectar de lavandă și cu 6.000-7.000 de euro, în funcție de schema de plantare.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU