Idei de afaceri: cultura de lavandă

*”Aurul mov” aduce un profit sigur!

Interesul pentru cultivarea lavandei a crescut foarte mult de când s-a aflat că profitul care se obține din cultivarea unui hectar ajunge la 8.000 de euro. Așa că, fermierii care intră în afaceri cu ”aurul mov” știu că merg la profit sigur!

Motiv pentru care lavanda este o idee de afacere și pentru fermierii nemțeni. Mai ales că SCDA Secuieni are pusă la punct tehnologia de cultură, în regim ecologic. Planta dispune de o versatilitate ridicată în privințăa adaptării la condițiile pedoclimatice din zona noastră, având și o durată de viață îndelungată. Și încă un atu: lavada face parte din categoria plantelor medicinale și aromatice, cultură pentru care se acordă consistente fonduri europene nerambursabile. Dar și subvenții foarte mari, mai ales dacă este cultivată în sistem ecologic.

*Proprietăți miraculoase

Beneficiile lavandei sunt multiple,fiind dictate de modurile în care este folosită: ca parfum, dezinfectant, deodorant, afrodiziac, insecticid natural sau calmant pentru sistemul nervos.

Lavandă ţine departe ţânţarii şi alte insecte şi tratează înţepăturile acestora repede şi eficient. Uleiul esenţial de lavandă are proprietăţi antiseptice şi antiinflamatoare, îmbunătăţeşte circulaţia sanguină şi scade hipertensiunea arterială. Lavanda ajută la refacerea stomacului, mai ales în cazul în care anterior s-au luat antibiotice. Uleiul de lavandă ajută la refacerea scalpului, te scapă de căderea părului și de mătreață.

Lavanda e utilă în caz de arsuri, când se aplică pe zona afectată câteva picături de ulei de levănţică. La fel se face și pentru vindecarea arsurilor solare.

*Primii pași în plantația ”aurului mov”

Pregătirea solului pentru cultivare implică proceduri specifice: arat, discuit, frezat, la fel ca în legumicultură. Plantarea butașilor, dacă se face primăvara, începe după dezghețarea pământului, adică pe la începutul lunii martie. Lavanda este o plantă foarte rezistentă, nefiind afectată de temperaturile scăzute. Lavanda este vulnerabilă la umezeală și poate putrezi dacă solul are umiditate ridicată. Plantarea lavandei: mecanizat sau manual.

La scurt timp după plantare ar trebui să apară și primele semne care să arate dacă butașii ”au prins”. Cam în martie-aprilie ies muguri noi, iar planta crește repede, așa că florile apar din primul an, în vară. Dacă butașii cumpărați sunt de calitate și toate indicațiile sunt urmate, 90-95% din plantație va rodi.

Deloc de neglijat este irigarea lavandei prin picurare. Este ideal ca plantația să aibă în apropiere o sursă de apă: un râu, un lac de acumulare sau un canal de irigații, pentru că forarea unui puț implică un cost inițial mare.

*Recoltarea, preferabil manuală!

Cât despre dăunătorii care pot ataca lavanda, specialiștii spun că aceștia sunt aproape inexistenți. Doar animalele sălbatice mai ”năvălesc”, dar doar mușcă planta și, din cauza gustului, abandonează ”prada”. Buruienile sunt însă o problemă și fără ierbicid sau smulgerea lor la mână, ele năpădesc și sufocă florile mov. Totuși, dacă vreți să obțineți o certificare bio, nu se recomandă folosirea chimicalelor.

Recoltarea lavandei se poate face manual, cu motocoasa sau cu un utilaj special de recoltare care se atașează la tractor. Lavanda se poate livra în stare proaspătă sau după uscare în spații speciale. Lavanda are nevoie de mult spațiu pentru uscare, aceasta nu se face la soare, ci într-un loc anume dedicat, la întuneric.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU