Idei de afaceri: cultura de gălbenele

*Investiții minime, profit garantat!
*Numite și „florile de aur ale sănătății”
*Cea mai bună alegere în tratarea pielii
Cultura de gălbenele este afacerea care se începe cu bani puțini, nu ocupă o suprafață foarte mare și poate aduce profit într-un timp destul de scurt. Motiv pentru care cultivarea plantelor medicilor atrage în ultimul timp tot mai des atenția fermierilor nemțeni. Fie că sunt cultivate în spatele casei sau pe suprafețe mari, aceste plante necesită îngrijiri și investiții minime, dare care garantează un profit de patru ori mai mare.
Gălbenelele, poartă și denumirea de  „florile de aur ale sănătății”, fiind  folosite în medicină, în special în  tratarea inflamațiilor din corp. Ceaiul de gălbenele este recomandat în prevenirea și trataraea altor afecțiuni, dar este consumat și din datorită aromei sale.
Gălbenelele au mare căutare în țară, atât în producția de ceaiuri, cât și de cosmetice. Dar, de departe, cerere mare vine și din străinătate, principala piață de desfacere a cultivatorilor fiind în Germania.
*Beneficiile oferite pielii
Gălbenelele sunt plantele medicinale cu cea mai îndelungată istorie
în ceea ce privește folosirea lor pentru tratarea și îngrijirea pielii. Gălbenelele îmbunătățesc circulatia sângelui și cresc capacitatea organismului de a se vindeca. Mai mult, au proprietăți antibacteriene și antiinflamatoare. Gălbenelele pot fi folosite pentru toate tipurile de ten, indiferent dacă acestea sunt grase sau uscate. Sunt foarte des utilizate în compoziția cremelor antiimbatranire sau în loțiunile pentru piele sensibilă, uscată și degradată. Gălbenelele sunt cea mai bună alegere în tratarea pielii crăpate sau iritate. Prezența saponinelor, a rașinilor și uleiurilor esențiale din flori conferă extractului de galbenele efecte antiseptice, de vindecare și calmare, care sunt foarte benefice și utile în tratarea pielii crăpate, inflamate, uscate sau degradate. Gălbenele au foarte multe utilizări în ginecologie și obstretică, de mamele care alătează, inclusiv în îngrijirirea și vindecarea epiziotomiei.
Extractele de gălbenele se prezintă sub formă de ulei, tinctură, ceai sau distilat.
*Cultura de gălbenele, fără prea mari pretenții
Gălbenelele se seamănă primavara devreme, se dezvoltă bine pe toate tipurile de sol, chiar și pe cele mlăștinoase. Producție mare de inflorescențe se obține de pe solurile mai fertile, afânate, cu umiditatea suficientă, care se încălzesc ușor. Prașilele mecanice între rânduri şi manuale pe rând se execută de câte ori este necesar în cursul perioadei de vegetaţie, mai ales după două-trei recoltări. Gălbenelele reacționează pozitiv la aplicarea îngrășămintelor, mai ales în cobinația de azot și potasiu. Gălbenelele nu sunt pretențioase la temperatură, nici lipsa apei nu este o problemă. În anii cu precipitații reduse și pe soluri cu textura ușoară slab aprovizionată cu apă, fermierul trebuie să ia măsuri pentru irigare.
În cazul culturii de gălbenele, florile se culeg timp de 3 luni pe an și nu sunt deloc pretențioase. Îndepărtarea sistematică a inflorescențelor conditionează abundența înfloritului, care ia sfârșit odată cu perioada de vegetație. Recoltarea se execută când s-au deschis primele 2-3 rânduri de flori ligulate, începând cu luna iunie și continuând până în octombrie. Recoltarea se face pe timp însorit, de îndată ce s-a ridicat roua până seara. Semințele se recoltează la maturitatea deplină, când au un aspect cafeniu și se desprind cu usurință din inflorescență.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU