Idei de afaceri: cultura de anghinare

*Plantă valoroasă în industriile farmaceutică, alimentară și a biocombustibililor *Indicată în insuficiențe hepatice și renale

Anghinarea este o plantă medicinală valoroasa atât pentru industriile farmaceutică și alimentară, cât și pentru cea a biocombustibililor.

Anghinarea se folosește preponderent și în gastronomie, mai ales în cea spaniolă și italiană. Preparatele din anghinare sunt recunoscute ca fiind remedii naturale excelente în tratarea și vindecarea diverselor afecțiuni hepatice, afecțiuni ale circulației sangvine și afecțiuni renale. Anghinarea mai poate fi consumată și în stare proaspătă, fiind astfel apreciată pentru efectele ei vindecătoare în tratarea diareii cronice în special, precum și în tratarea diabetului, hemoroizilor, vomismentelor și migrenelor. Anghinarea mai este indicată în: calculoza biliară, ateroscleroză, hipercolesterolemii, anorexie, balonare, dar și ca adjuvant în tratamentul hipertensiunii arteriale. Sucul de anghinare ajută la vindecarea constipației, ceaiul fiind indicat pentru afecțiunile ficatului și ale reumatismului.

Anghinarea nu este recomandată mamelor care alăptează, pentru că planta conține o enzimă care stopează secreția de lapte. Nu este indicată nici persoanelor care suferă de afecțiuni acute hepato-biliare și renale.

*Este o plantă iubitoare de lumină și de umiditate

Anghinarea se poate cultiva din zonele de șes până la cele de deal, chiar aproape spre munte. La noi în județ se cultivă la SCDA Secuieni, în sistem ecologic. Terenul trebuie sa fie unul ușor, nu argilos. Planta se dezvoltă bine dacă are umiditate, poate da circa 4-5 producții pe an. Obținem o recoltă bună și dacă administrăm îngrășăminte naturale, gunoiul de grajd, de exemplu.

Anghinarea este o plantă iubitoare de lumină și de umiditate. Primăvara și vara se recomandă efectuarea arăturilor, la o adâncime de circa 30 cm. Pregătirea patului germinativ este bine să se facă cu 1-2 zile înainte de semănat.

În primul an, planta dezvoltă frunze lungi de până la 1 m și late de aproape 30 cm. Anghinarea se înmulțește prin sămânță. Se poate și prin răsad, dar este mai costisitor. Epoca de semănat în câmp se suprapune cu cea a porumbului, adică în luna aprilie. În alte zone ceva mai înalte semănatul poate începe undeva spre luna mai. Un kilogram de sămânță de anghinare este comercializat cu 100 lei, ceea ce înseamnă că, pentru înființarea unui hectar, un fermier va scoate din buzunar cel puțin 500 lei pentru sămânță.

*Anghinarea poate fi recoltată de 4-5 ori într-un an

Prima recoltă ar trebui să apară la sfârșitul lui iulie, început de august. Într-un an, anghinarea poate fi recoltată de aproape 4-5 ori, ajungându-se la o producție cumulată de aproape 30 tone de frunze proaspete, adică 5 tone de frunze uscate.

Frunzele sunt mature atunci când au o culoare de verde obișnuit. Frunzele imature, care se află în centrul rozetei, au un verde spre argintiu. Se recoltează manual, cu secera, dar se lasă 1-2 frunzulițe imature, în centru, pentru a se putea dezvolta în continuare. A doua recoltă apare după 3 săptămâni sau o lună.

În ceea ce privește dăunătorii, anghinarea nu prea are. Doar în anii secetoși, în zonele de câmpie, poate exista atac de rățișoara porumbului, mai ales dacă anghinarea a fost cultivată pe sole în care a fost porumb.

Cea mai mare provocare pentru cultivatorii de anghinare rămâne tot valorificarea, în contextul în care prețurile sunt încă mici.