Idei de afaceri: cultura coriandrului

tina-coriandru* Acțiune complexă asupra sănătății omului

Coriandrul este o plantă aromatică folosită pentru a da savoare mâncărurilor. La începutul verii, coriandrul este acoperit de mănunchiuri de flori mici, albe sau roz, urmate de semințe mici, rotunde și ridate. Coriandrul, supranumit și pătrunjelul chinezesc, este folosit pentru efectele sale benefice asupra sănătății omului.

Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni are pusă la punct tehnologia pentru cultura coriandrului.

*Sfaturi pentru cultura coriandrului

La noi se cultivă două soiuri de coriandru, care realizează producții mari și constante când se însămânțează după borceaguri pentru masă verde sau fân, leguminoase pentru boabe și cereale de toamnă. Coriandrul nu se va semăna după anason, pentru a se evita amestecul fructelor de la cele doua specii, care sunt greu separabile.

Coriandrul reacționează foarte bine la îngrășăminte, în special pe terenuri cu fertilitate mai redusă sau după premergătoare consumatoare de elemente fertilizante, cum sunt cartofii ori sfecla. Pentru zona montană, dozele de fosfor sau azot se vor majorate cu 15%.

Gunoiul de grajd se aplică numai plantei premergătoare, îngrășămintele fosfatice se administrează sub arătura de bază, iar cele azotoase primăvara timpuriu, chiar în mustul zăpezii, înaintea pregătirii patului germinativ.

Coriandrul se înmulțește prin semințe, epoca de semănat fiind primăvara, în prima urgență.

*Indicații terapeutice

Coriandrul nu trebuie să lipsească din farmacia verde. Acțiunea complexă asupra sănătății se datorează conținutului bogat în aminoacizi, uleiuri esențiale, vitamine, dar și în minerale, precum fosforul. Are un conținut bogat în siliciu, acid linoleic, taninuri și vitamina C. Substanțele active conferă coriandrului efecte tonifiante și stimulante asupra organismului, fiind recomandat persoanelor care acuză oboseală cronică, astenie, stări anxioase și depresive. Recent s-au descoperit efectele benefice ale coriandrului asupra nivelului de grăsimi în sânge. Persoanele predispuse la boli cardiovasculare din cauza depunerilor de colesterol și trigliceride pe vasele de sânge sunt primele care ar trebui să descopere aroma plăcută a coriandrului…

Datorită uleiurilor esențiale, coriandrul contribuie la stimularea secrețiilor digestive, favorizează eliminarea gazelor intestinale și calmează durerile abdominale. Coriandrul intră și în compoziția ceaiurilor contra colicilor pentru copii, fiind indicat în combaterea infecțiilor digestive și parazitozelor intestinale.

*Fitoterapie cu coriandru

Coriandrul este utilizat în fitoterapie în caz de tulburări digestive, dispepsii, meteorism abdominal, anorexie, afecțiuni hepato-biliare, parazitoze intestinale. Extern, uleiul de semințe de coriandru poate fi aplicat pentru alinarea durerilor de hemoroizi sau a celor articulare din reumatism.

Frunzele proaspete de coriandru pot fi folosite în salate de verdețuri, având acțiune terapeutică, conțin antihistaminice naturale fiind utile împotriva alergiilor de diverse cauze.

Pulberea de coriandru se prepară prin măcinarea semințelor uscate și depozitarea în borcane de sticlă închise ermetic. Consumul sistematic de pulbere de coriandru poate preveni apariția cancerului de colon, ficat, stomac, precum și altor forme de cancer.

Infuzia se prepară dintr-o linguriță de semințe mărunțite la o cană de apă clocotită, se lasă 3-4 minute, se bea pentru reglarea digestiei, glicemiei și scăderea colesterolului.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU