Idei de afaceri: cultura alunelor de pământ

*Pe moment, un produs lipsit de concurență *Una dintre cele mai avantajoase și mai rentabile culturi

În căutare de noi produse de nișă, cu „lipici“ pe piața de profil, unii fermieri s-au orientat spre cultura arahidelor, alunele de pământ, cum mai sunt cunoscute. În alegerea lor a contat foarte mult faptul că alunele de pământ sunt relativ ușor de întreținut și pot oferi producții importante la hectar. Un alt avantaj al acestei culturi ar fi și concurența aproape inexistentă în țară.

Arahidele conțin grăsimi, proteine, calciu, fosfor, acid folic, fier, zinc, dar și cantități importante de vitamine A, B1, B2 B3, E, F, tanin, niacină și fibre alimentare. Totodată, conțin aminoacizi: arginină, cistină, histidina, lizină, betaină, colină.

Printre numeroasele efecte pozitive, consum de arahide are o importanță deosebită în prevenirea unor maladii grave cum sunt Alzheimer sau cancer.

*Soluri nisipoase, cele mai potrivite

Arahidele se pot cultiva pe solurile nisipoase, afânate cu posibilitate de irigare. Solurile nisipoase cu exces în umiditate nu sunt indicate. Pentru a preveni fenomenul de eroziune eoliană, ele se vor cultiva în biloane de pământ ca la afin sau cartof. Solul trebuie întreținut, afânat tot timpul anului, pentru că ele fructifică în pământ, acolo se formează fructul în sine, ca la cartof.

Arahidele nu sunt pretențioase când vine vorba de fertilizare, obținându-se rezultate bune printr-o fertilizare moderată. Se poate folosi și gunoiul de grajd, necesitând apoi o fertilizare cu azot la începutul înfloritului. O producție medie se situează undeva între 1.000-1.500 kg/ha, dar se pot obține și peste 2.000kg/ha. Prin îmbunătățirea tehnologiilor de cultivare, producțiile realizate la această cultură pot ajunge până la 2.800 kg/ha păstăi.

*Preferă locurile expuse la soare

Cultura de arahide trebuie să fie amplasată în locuri expuse la soare cât mai mult, cu condiția să existe și apă. Este indicat sistemul de irigare prin aspersiune. Se plantează între 25 aprilie și 10 mai pentru a se feri de înghețurile târzii. Distanța între rânduri trebuie să fie de 70 cm și adâncimea de semănat 6-8 cm. Germinarea semințelor de arahide se produce în 3 săptămâni, în circa o lună se produce înflorirea și în cele din urmă fructificarea. Recoltarea alunelor de pământ are loc în momentul în care partea aeriană începe să se usuce, iar interiorul păstăii devine maro închis. Pentru a fi mai ușor fermierilor, recoltarea este bine să se realizeze în zile cu soare, atunci când terenul este uscat. Ulterior, acestea se vor depozita și vor fi lăsate la uscat aproape o săptămână.

*Cultura preferă zonele mai calde

Cultura este pretențioasă la îmburuienare, sunt necesare 2-3 prășiri și aplicarea de erbicide. Pentru a proteja semințele la semănat, ele trebuie tratate cu fungicid și insecticid în timpul vegetației, dacă se semnalează afide sau acarieni. Fermierii care doresc să cultive arahide este bine să înființeze asemenea plantări 2 ani consecutivi pe aceeași suprafață. Ulterior, agricultorii ar trebui să realizeze rotația culturilor, de preferință cu cereale păioase.

Cercetările efectuate la arahide au constatat că această cultură reușește bine la noi în țară, mai ales în zonele cu climat mai cald și pe terenuri ușoare. Cultura de arahide poate fi considerată ca una dintre cele mai avantajoase și mai rentabile culturi, ținând seama de rezultatele de producție ce se pot obține și de multiplele domenii de folosință ale recoltei obținute.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU