Idei de afaceri: cultivarea prazului

*Legumă hrănitoare, bogată în vitamine și minerale

Prazul este și o legumă hrănitoare, cu un conținut generos de vitamine A, B, C și de minerale, dar și cu un gust mai puțin pronunțat decât al cepei, dar la fel de plăcut.

Există mai multe soiuri de praz care pot fi cultivate și în grădina proprie.

Dacă se credea că „sănătatea” din praz este ascunsă numai în tulpină, acum s-a demonstrat că frunza sa deţine și ea mai multe secrete. Prazul este o legumă din familia cepei, care poate dovedi un „adaos„ binevenit în grădină, datorită aromei sale și a proprietăților benefice pentru sănătate, dar si ușurinței cu care poate fi cultivat. Prazul este o legumă bienală, cultivată pentru tulpina și bulbul de mici dimensiuni. Florile sale sunt, la rândul lor, comestibile, însă mai puțin utilizate în bucătărie.

Prazul este laxativ, diuretic, calmant, antiseptic, decongestiv, expectorant. Valoare sa medicinală este pusă în evidență chiar și atunci când este folosit, pur și simplu, ca aliment. Preparatele medicinale din praz sunt utile în combaterea afecțiunilor respiratorii, pulmonare, cardiace.

*Cerintele culturii de praz

 Recoltarea prazului se face toamna, care poate fi consumat imediat în stare proaspătă sau păstrat la rece, peste iarnă. Prazul nu este o legumă pretențioasă, singurul aspect căruia este indicat să-i oferi o atenție sporită fiind umiditatea, întrucât sistemul său radicular bine dezvoltat necesită udări consistente. De altfel, prazul nu tolerează bine seceta, în atari condiții rezultatul fiind o recoltă slabă.

Prazul se dezvoltă armonios pe terenuri bine luminate, în soluri bogate, nefiind pretențios la căldură. Solul în care va fi înființată cultura de praz ar trebui să fie fertilizat cu gunoi de grajd.

 Prazul poate fi cultivat în două feluri distincte: prin răsaduri sau prin semănare directă în solul din grădină. În primul caz, răsadurile trebuie transplantate în grădină în luna aprilie-mai, semănarea directă realizându-se în luna martie.

În cazul cultivării prin semănare directă, adâncimea de plantare trebuie sa fie de circa 2 cm. După ce prazul a format 2-3 frunzulițe, plantele trebuie rărite. Tot în acest caz se recomandă și mușuroitul, în vederea înălbirii tulpinii prazului.

Cât despre cultura prin răsaduri, aceasta este similară celei prin semănare directă, cu precizarea că rădăcinile răsadurilor trebuie fasonate înainte de mutarea în solul din grădina și că plantele ar putea necesita completari, ca urmare a golurilor apărute.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU