Idei de afaceri: cultivarea dovleacului

Tina-Dovleci*Dă producții bune, indiferent de calitatea solului *Semințele de dovleac: efecte remineralizante și vitaminizante

Cultura dovleacului poate fi o bună idee de afacere și pentru fermierii nemțeni. Mai ales că această cultură dă producții bune, indiferent de calitatea solului, dacă este bine drenat.

Acum, o varietate de dovleac a ajuns la mare preț, fiind inclus în meniurile restaurantelor, după modelul occidental. De la supă și plăcintă, până la piure, dovleacul poate fi consumat pe toata perioada sezonului rece.

Calitățile terapeutice ale semințelor de dovleac au devenit tot mai cunoscute de-a lungul timpului. Medicina naturistă recomandă folosirea acestora, printre altele, în caz de paraziți intestinali, probleme urinare, febră și tulburări gastrice.

Bogate în vitamine (E, A, complexul B), minerale (zinc, calciu, magneziu, potasiu, fier, fosfor, cupru, mangan), în proteine, acizi grași esențiali și în carbohidrați, semințele de dovleac sunt recomandate atât pentru beneficiile lor remineralizante și vitaminizante, cât si pentru acțiunea lor laxativă și sedativă.

*Semințele de dovleac, efecte terapeutice

Datorită conținutului bogat în acizi grași Omega-3, semințele de dovleac sunt bune și pentru prevenirea bolilor de inimă. Ele reduc nivelul colesterolului „rău“, îmbunătățesc circulația sangvină și împiedică formarea plăcilor de aterom, care duc la apariția aterosclerozei.

Prin potasiu din compoziție, semințele de dovleac normalizează tensiunea arterială. Semințele de dovleac combat anemia prin conținutul de fier. Zincul din aceste semințe ajută la întărirea sistemului imunitar și are valoare antioxidantă, protejând organismul de acțiunea radicalilor liberi. Zincul este și un nutrient important pentru sănătatea sistemului osos, prevenind osteoporoza.

Magneziul din semințele de dovleac combate anxietatea, durerile de cap și crampele musculare. Prin acțiunea anti-inflamatoare naturală, semințele de dovleac reduc simptomele artritei.

Uleiul de semințe de dovleac are de 6 ori mai mult acid linoleic decât uleiul de măsline.

 

*Înființarea culturii, întreținere și fertilizare

 

Dovleacul preferă însă solul acid sau neutru și poate fi cultivat la semi-umbră sau chiar și la umbră. De asemenea, propice pentru dovleac este solul umed. Semințele de dovleac se seamănă direct, la 2-3 săptămâni după ultimul îngheț, când pământul nu mai este înghețat sau rece. Soiurile de dovlecel au perioadă scurtă de vegetație de aceea se pretează cultura de primăvară și de toamnă.

Culturile ce preced dovleacul pus primăvara pot fi ceapa verde, spanacul sau salata, în timp ce cultura de toamnă urmează după fasole, mazăre, cartofi timpurii. La rândul său, dovleacul este o foarte bună cultură premergătoare pentru cereale, studiile indicând un spor de producție de 0,5-1,8 tone/hectare în cultura de grâu.

Cultura de dovlecel se înființează prin semănat direct între 15 aprilie – 10 mai pentru cea din ogor – primăvara și 10 iunie – 1 iulie pentru cea din vară.

Ca lucrări de întreținere a dovleacului în câmp se face răritul plantelor și 1-2 prașile manual și 2-3 prașile mecanice. Dovleacul se poate pune și în cultură intercalată prin porumb, dar producția scade la 10-15 tone/ha, iar recoltarea se efectuează după culesul cerealei. Frunzele și vrejii rămași după recoltare se pot toca și se pot folosi ca nutreț pentru animale numai prin însilozare, în amestec cu paie sau resturile rămase după extragerea uleiului de dovleac.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU