Idei de afaceri: cultivarea cresonului

*Planta crește oriunde, chiar și ghivece *În 100 de grame de frunze se ascunde o mică farmacie

Cresonul este planta anuală, aromatică, ce se cultivă pentru consumul de frunze și care are cea mai scurtă perioadă de germinare. Cresonul crește oriunde. Este o plantă utilă, sănătoasă, cu multe beneficii pentru organism. Cu foarte puțin efort și cu o investiție minimă poți avea creson la discreție la tine acasă.

Cresonul se folosește în stare proaspătă, lăstarii și frunzele pentru salate și mâncare, iar semințele drept condiment sau pentru a obține un fel de muștar. Frunzele de creson au aromă de hrean, dar mult mai fină și mult mai plăcută. În 100 de grame de frunze proaspete se ascunde o mică farmacie, acestea fiind pline de vitamine, minerale și enzime binefăcătoare.

*Cultivarea cresonului în casetă de plastic

Semințele de creson au o mare viteză de încolțire, ele răsar în mai puțin de 24 de ore. Iarna se poate obține verdeață proaspătă care să dea savoare și aspect plăcut salatelor și mâncărurilor mai sărace.

Pentru a cultiva creson putem folosi o casetă de plastic sau orice vas plat, de sticlă sau porțelan, în care punem mușchi umed sau putem să le umplem cu nisip ori argilă umectată cu apă, pe care presărăm semințe de creson. În câteva zile se obține o masă de verdeață cu un frumos aspect și cu un gust de primăvară. Este faza în care frunzele sunt preferate pentru consum, fiind mai delicate la gust, extrem de fragede și ușor picante. Pe tot cursul iernii, cresonul abia răsărit se vinde în casetuțe de plastic.

Atenție! Semințele de creson trebuie ferite de lumină în primele zile după plantare, așa că o soluție foarte bună este să acoperi vasul cu un carton. Perforează din loc în loc cartonul pentru a permite aerului să circule, fără ca semințele să fie afectate de lumină. Dacă însămânțați creson la două săptămâni, ai recoltă eșantionată și creson proaspăt pe toată durata anului.

Cresonul se dezvoltă cel mai bine în spațiile parțial umbrite. În cazul în care temperaturile sunt ridicate, are nevoie de umbră totală. Solul în care se dezvoltă cresonul trebuie să fie bine afânat și udat în permanență.

*Întrebuințările cresonului

Cresonul conține iod, calciu, fier, fosfor, mangan, arsenic, cupru, zinc, ulei sulfoazotat, vitaminele C A, B, PP1, E, caroten, extract amar. Cresonul conține uleiuri esențiale sulfurate, substanțe ce acționează asupra bronșitelor cronice, tusei persistente, catarului pulmonar, dar și a tusei convulsive.

Întrebuințările cresonului sunt multiple, frunzele se folosesc când sunt mai mari și mai picante. Frunzele de creson pot fi strânse în legături, precum cele de pătrunjel, și se pot folosi pentru sosuri, ca garnitură la carne sau în salate.

Un gust și o aromă excelentă dau frunzele de creson murăturilor sau preparatelor cu ouă, pregătite în diverse forme: omlete, jumări, ochiuri.

Cresonul se poate consuma crud, sub formă de salată, sau în supe. Ușor opărit, cu puțin ulei și suc de lămâie este o garnitură perfectă pentru carne și pește. Sucul de creson este delicios și sănătos. El se poate consuma cu iaurt sau lapte. De asemenea, sămânța de creson, care are un conținut de peste 58% ulei, poate fi folosită la prepararea muștarului.

Tradițional, cresonul de grădină este folosit și sub formă de germeni, în special în amestec cu germenii de muștar. Marele dezavantaj al cresonului este că frunzele sale nu pot fi uscate.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU