Idei de afaceri: cultivarea cimbrului

Tina-Cimbru*Este una dintre cele mai puternice plante medicinale!

 

Cimbrul este o plantă aromatică ce nu lipsește din nici o bucătărie, fiind cultivat încă din antichitate. Mai întâi doar pentru virtuțile sale medicinale! Cimbrul este o plantă intens aromată, picantă, cu un gust proaspăt, piperat, aproape de cea a chimenului indian. Iuțeala unică a cimbrului a făcut să fie folosit ca substitut pentru piperul negru, în cazul celor cu intoleranță la piper. În alimentație, cimbrul previne indigestiile fiind folosit la condimentarea unor mâncăruri greu digerabile, la aromatizarea salatelor de legume și a sosurilor ori la murături. Este utilizată doar partea superioară a plantei, cu ramurile tinere, nelignificate, tocmai de aceea perioada optimă de recoltare este cea în care cimbrul înflorește. Există două tipuri de cimbru, de cultură și de grădină, ambele având calități curative în multe afecțiuni. Există și o varietate în flora spontană.

Cimbrul se dezvoltă foarte bine pe soluri mijlocii, fertile, bogate în calciu și cu apa freatică la adâncime mai mare. Terenul pe care se seamănă cimbrul trebuie abundent îngrășat cu gunoi de grajd la înființarea culturii, când se administrează și îngrășăminte complexe. Semănatul se face direct în câmp, toamna sau primăvara foarte devreme. Pentru a obține un răsărit uniform, patul germinativ trebuie să fie foarte bine pregătit.

*Dăruiește invulnerabilitate față de boli

Cimbrul este una din cele mai puternice plante medicinale, despre care egiptenii spuneau că dăruiește invulnerabilitate față de boli. În Evul Mediu, cimbrul era mai degrabă un medicament de excepție, decât ca o mirodenie folosită la prepararea mâncării. În plus, uleiul eteric de cimbru devenise aproape un panaceu, fiind considerat un leac deosebit pentru combaterea epidemiilor care s-au abătut asupra omenirii: ciumă, holeră, tuberculoză, friguri galbene.

Fitoterapeuții îl recomandă și astăzi, cimbru fiind considerat un excelent expectorant și un remediu pentru bolnavii de reumatism. Este recomandat în tratamentul spasmelor, herpesului și convulsiilor. Remediile pe bază de cimbru oferă protecție cardiacă și au acțiune antiinflamatoare, antibacteriană și antivirală. Leacurile pe bază de cimbru acționează ca tonic nervos, ca antispasmodic și antireumatic, combate afecțiunile des întâlnite în perioada rece, precum viroza, bronșita sau sinuzită.
*Indicații terapeutice

În medicina populară, cimbrul este considerat a fi un adevărat panaceu pentru digestie și pentru metabolism. Preparatele cu cimbru au efecte foarte bune în insuficiența hepatică, stimulează secreția glandelor salivare și secreția bilei, în enterocolite, indigestii, diaree cronică și acută, dureri abdominale cu crampe, balonări intestinale, lipsa poftei de mâncare, anemie. Este eficient în tratarea infecțiilor bacteriene, fungicide și virale. Elimină parazitozele intestinale. Cimbrul are potențial diuretic cu eliminare masivă de acid uric, fiind și un remediu bun în infecțiile renale și în alcoolism. Cimbrul previne si ameliorează afecțiunile nervoase, precum coșmarurile, depresia, oboseala nervoasă, insomnia sau melancolia. Cimbrul este un bun tonic general și tonic capilar, fiind un excelent energizant.

Folosit extern, cimbrul este adjuvant în dureri articulare și reumatism, ulcer varicos, stomatite, gingivite, tratarea petelor faciale, acnee. Tratează și înfrumusețează tenurile grase, previne și tratează mătreața, este cicatrizant.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU