Idei de afaceri: cultivarea ardeilor

*O legumă mult folosită în bucătăria românească

Cultivarea ardeilor este una dintre afacerile agricole care pot oferi legumicultorilor un profit frumos. Ardeii, alături de roșii și vinete, ocupă un loc important în rândul plantele de cultură care se găsesc în grădinile oamenilor de la țară, mai ales că vorbim despre o legumă foarte utilizată în bucătăria românească. Din acest motiv, ardeii au mare căutare pe piață, iar prețul de valorificare este unul destul de bun, dacă ai grijă să obții recolte frumoase, cu aspect comercial și dacă reușești să ieși primul cu producția la piață. Succesul unei culturi de ardei depinde de foarte mulți factori, de la felul în care a fost lucrat solul, cultura preemergentă, până la sămânța și răsadul folosit, care joacă un rol decisiv pentru ceea ce înseamnă o producție mare.

*Calitatea răsadului dictează recolta

Răsadurile de calitate sunt cele de care depinde recolta de ardei în sere și solarii sau la cultura din câmp. Pe piață sunt mulți legumicultori care se ocupă cu vânzarea de răsaduri, dar este mai indicat și mai ieftin să-ți produci propriile plante.

Obținere a răsadurilor nu este chiar atât de complicată, ele se produc în spații protejate, de obicei încălzite. Răsadurile de ardei se pot obține fie prin semănat direct, fie în cuburi nutritive sau strat nutritiv, în funcție de scopul comercial al producției. Perioada de semănat diferă în funcție de tipul de cultură pe care vrei să o înființezi.

Ardeiul se cultivă bine după lucernă, trifoi, mazăre, fasole, dar se poate cultiva și după rădăcinoase, bulboase și bostănoase. Pe terenul pe care se vor planta răsadurile de ardei, încă din toamnă se administrează 40-50 t/ha gunoi de grajd, 300 kg/ha superfosfat și 100 kg sulfat de potasiu, iar în primăvară alte 150-200 kg/ha azotat de amoniu.

În cursul perioadei de vegetație se pot aplica 2-3 fertilizări cu îngrășăminte chimice sau 4-5 fertilizări, alternându-le pe cele făcute cu îngrășăminte minerale, cu cele organice.

Dacă alegi să cultivi ardei pe suprafețe mici este important să faci copilitul plantelor, care constă în ruperea frunzulițelor de la subsuoara lăstarilor și cârnirea plantelor, care constă în ruperea vârfului de creștere a plantei, în scopul obținerii unor fructe mai mari, mai timpurii pe de o parte, sau pentru a asigura ajungerea la maturitatea de consum a unui număr mai mare de fructe până la venirea brumelor de toamnă.

*Combaterea bolilor și dăunătorilor

Dintre bolile cel mai des întâlnite în cultura de ardei, cele mai însemnate pagube sunt produse de pătarea frunzelor și bășicarea fructelor, pătarea pustulară, putrezirea receptaculului și a semințelor, putregaiul cenușiu, făinarea, iar dintre dăunători: păduchele verde al piersicului, omida capsulelor, păianjenul roșu comun.

Sunt mai multe produse pe care le poți folosi pentru combaterea chimică, la recomandarea specialiștilor fitosanitari.

Dacă vrei să obții o producție ecologică, aceste boli des întâlnite în cultura de ardei pot fi combătute în primul rând prin revenirea culturii pe același teren după o perioadă de 4-5 ani pentru prevenirea atacului de fuzarioză și verticiloză, care produce ofilirea bruscă a plantelor de ardei. Foarte importantă este dezinfectarea semințelor înainte de semănat cu sulfat de cupru, piatră vânătă cum mai este cunoscută.

La ardeiul gras recoltarea poate începe în prima decadă a lunii iulie și continuă până în prima decadă a lunii octombrie.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU