Idei de afaceri: Creșterea viermilor de mătase

viermi de mătaseO îndeletnicire mai veche, cea a creșterii viermilor de mătase, are toate șansele să redevină ce a fost odată. Mai ales că, din acest an, se dau bani europeni pentru procurarea viermilor de mătase, dar și pentru înființarea de plantații de duzi, această specie de pomi fiind mai bine plătită. Mai ales că, acum, plantaţiile de dud au fost introduse în patrimoniul pomicol național.

Proprietarii şi deţinătorii legali de terenuri, care doresc să înfiinţeze plantaţii pomicole şi de dud beneficiază de ajutoare financiare din partea statului. Sprijinul financiar pentru duzi este a propus a fi inclus în noul PNDR, alocarea financiară fiind  menită a veni în ajutorul crescătorilor de viermi de mătase.

Din păcate,  crescători de viermi de mătase au dispărut. După 1990, unul câte unul, crescătorii nemțeni de viermi de mătase au renunțat la aceată activitate străveche. La fel s-a întâmplat și plantaţiile de duzi de altă dată. Duzi se mai găsesc, ”rătăciți” prin gospodăriile populației. Nici vorbă de plantații de dud.

Acum, prin acest nou sprijin financiar, se doreşte încurajarea deţinătorilor plantaţiilor de duzi pentru a le menține. În același timp, noua alocare financiară vine și sprijinul celor care doresc să înfiinţeze plantații noi de dud. Livada de dud necesită lucrări de igienizare, de combatere a bolilor și dăunătorilor, în special omida păroasă.

*Profit dublu: viermi și livadă

Pentru creșeterea viermilor de mătase este nevoie de o încăpere bine aerisită, cu geamurile orientate către nord-est, două hectare de teren cultivate cu duzi și un kilogram de ouă de viermi de mătase. Afacerea poate porni cumpărând un kilogram de ouă, adică 1.000 cutii a 10 grame. Pentru o cutie de 10 grame de ouă este necesar un spațiu de 30 de metri pătrați, iar pe un hectar de teren pot fi plantați circa 8.000 de puieți de dud. Dintr-un gram de ouă se pot obține aproximativ două kilograme de gogoși, iar pentru creșterea unui gram de ouă de viermi de mătase sunt necesare 35-40 kilograme de frunze de dud. Din acest an, APIA acordă subvenții fermierilor care vor să investească în creșterea viermilor de mătase, la care plata  suplimentară este de 35 euro, la 10 g ouă.

Profitul se poate dubla dacă  fermierul investește și în livada de dud, nu doar în creșterea viermilor de mătase.  Cu un conținut ridicat de proteine, vitamina C, fier și antioxidanți, dudele sunt fructe extrem de sănătoase.

*Plantații de dud pe bani europeni

Din acest an, fermierii interesați de creșterea viermilor de mătase pod accesa fonduri europene. Ei pot elabora proiecte  pentru construirea, modernizarea si extinderea clădirilor operaționale și a utilităților pentru procesarea produselor de mătase, dar și pentru înființarea de plantații de duzi.Suma maximă a fondurilor nerambursabile  este în proporţie de 50% până la maximum 90% din valoarea proiectele.

Ferme mici, profilate pe obținere de material de înmulțire și material de plantare pot depune proiecte în valoare de 100.000 euro, 300.000 euro și 450.000 euro.

Fermele  medii  pot întocmi proiecte de 200.000 euro, 600.000 euro și  900.000 euro.

În cazul fermelor mici, medii și pentru obținerea de material de înmulțire și material de plantare fructifer intensitatea sprijinului nerambursabil se va putea majora, cu 20 de puncte procentuale, însă rata sprijinului combinat nu poate depăși  90%, pentru investiții realizate  de tinerii fermieri, cu vârsta sub 40 de ani, la data depunerii cererii de finanţare.

Tina CONDREA