Idei de afaceri: creșterea viermilor de mătase

*Suma investită se recuperează înzecit la fiecare ciclu de producție
* Maramele, ştergarele, şalurile, rochiile și iile, din nou pe piață
*Subvenții și fonduri europene pentru livezi de dud și procesare
*La APIA Neamț, nici o solictare de plată pentru viermii de mătase

Creșterea viermilor de mătase era înate de 1990 o activitate intensă, când funcționau și foarte multe centre de prelucrare și producerea țesăturilor fine. Maramele, ştergarele, şalurile, rochiile și iile pot fi admirate la mai toate târgurile şi manifestările meşterilor populari din întreaga ţară. Din păcate, creșterea virmilor de mătase a rămas doar o amintire. Nu și a faimoaselor țesături din mătase naturală. Un motiv în plus pentru fermierii intreprinzători, care preferă căile nebătătorite, cele ale produselor de nișă cum este și mătasea naturală! Creșterea viermilor de mătase este o afacere foarte profitabilă, dar care necesită multă pricepere și cunoștințe de specialitate. Dacă sunt îndeplinite condițiile, suma investită se recuperează înzecit la fiecare ciclu de producție, adică la 30-40 de zile.
*Subvenții pentru viermii de mătase
O sursă de finanțare pentru creșterea viermilor de mătase o reprezintă sprijinul cuplat acordat de APIA Neamț pentru fermierii din acest sector de activitate. Din păcate, banii alocați anual ca sprijin cuplat pentru creșterea viermilor de mătase rămân neatinși întrucât nici un fermier nu solicită la APIA Neamț sumele alocate acestui sector! Asa se întâmplă peste tot în țară, nu doar la noi în județ.
Fermierii trebuie să achiziționeze cutii de câte 10 grame de viermi de mătase/cutie de la unități autorizate sanitar-veterinar, din care se obțin minimum 15 kg gogoși crude de mătase. Ei trebuie să aibă încheiat un contract de livrare cu o unitate de procesare sau un operator din domeniu pentru minimum 15 kg de gogoși cruce pentru fiecare cutie de 10 grame de ouă de viermi de mătase eclozionabile. De precizat că respectivul procesator trebuie să aibă ca obiect de activitate comerțul gogoșilor de mătase sau pregătirea fibrelor și filarea fibrelor textile și producția de țesături. La nivel național abia acum s-a pus la punct acest circuit.
*Livada de duzi, pe bani europeni
Pentru creșeterea viermilor de mătase este nevoie de o încăpere bine aerisită, cu geamurile orientate către nord-est, doua hectare de teren cultivate cu duzi și un kilogram de ouă de viermi de mătase. Afacerea poate porni cumpărând un kilogram de ouă, adică 1.000 cutii a 10 grame. Pentru o cutie de 10 grame de ouă este necesar un spațiu de 30 de metri pătrați, iar pe un hectar de teren pot fi plantați circa 8.000 de puieți de dud. Dintr-un gram de ouă se pot obtine aproximativ două kilograme de gogoși, iar pentru creșterea unui gram de ouă de viermi de mătase sunt necesare 35-40 kilograme de frunze de dud.
Fermierii care doresc să înfiinţeze plantaţii de dud beneficiază de fonduri europene în sumă de până la 900.000 euro. Sprijinul financiar alocat pentru livada cu duzi are menirea clară de a veni în ajutorul crescătorilor de viermi de mătase.
Fermierii interesați de creșterea viermilor de mătase pot întocmi proiecte pentru construirea, modernizarea si extinderea clădirilor operaționale și a utilităților pentru procesarea gogoșilor obținute de la viemii de mătase, dar și pentru înființarea de plantații de duzi. Suma maximă a fondurilor nerambursabile este în proporţie de 50% până la maximum 90% din valoarea proiectelor.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU