Idei de afaceri: creșterea puilor de curcă

Tina-Pui de curcă* Sunt mai sensibili la condițiile de mediu *Au nevoie de hrană mai bogată în proteine, minerale și vitamine

Față de puii de găină, cei de curcă sunt ceva mai sensibili la condițiile de mediu, iar pentru dezvoltare au nevoie de o hrană mai bogată în proteine, minerale și vitamine. Context în care creșterea puilor de curcă este o provocare pentru orice fermier. Puii de curcă sunt vulnerabili mai ales în primele zile de viață, când au nevoie de o îngrijire și monitorizare atentă.

De la eclozare și până în a zecea zi, puii vor fi ținuți, împreună cu cloștile, în încăperi încălzite și vor fi hrăniți intens cu furaje concentrate speciale pentru puii de curcă sau cu mălai, brânză proaspătă de vaci, ouă fierte, urzici opărite și răcite sau frunze de ceapă verde, tocate fin. Nu se recomandă hrănirea doar cu mălai, acesta neputând asigura necesarul zilnic de substanțe nutritive necesare creșterii și dezvoltării puilor de curcă.

*Puii au nevoie să fie protejați

La vârsta de 30 de zile, puii de curcă sunt suficient de mari pentru a-și căuta hrana prin curte și pășuni. Ca și la puii de găină, primele două săptămâni sunt mai dificile și este nevoie de căldură în adăpost.

Hrana puilor de curcă în perioada de la o zi la 28-30 zile este un furaj combinat care să aibă un aport proteic de 30% și circa 3.000 Kcal/kg furaj-energie. Pe măsură ce puii cresc, aportul proteic scade. Baza rației furajere este porumbul boabe în procent de 45%, șroturile oleaginoase – 28%, săruri minerale și premixuri vitaminice – 1%. Hrana se prepară numai atât cât este necesară la un tain și se pune în hrănitori câte puțin și des. Dacă puneți o cantitate mai mare decât s-ar consuma la un tain, puii de curcă o va călca și o va bătătorii, iar apoi vor refuza să o mai mănânce.

Apa și hrana se pun în vase de culoare roșie, care atrag puii de curcă. Pe măsură ce puii cresc, nutrețul verde se mărește chiar la 5 tainuri pe zi. De la vârsta de 60 zile se pot introduce în hrană grăunțele întregi și scoaterea la pășunat.

*Au nevoie de verdeață

Nu se poate concepe creșterea curcilor fără verdeață. Pe pășune pot fi crescute toate categoriile de curci, începând de primăvara până toamna.

Îngrășarea curcilor și mai ales a curcanilor poate începe de la 6 săptămâni, în adăposturi cu așternut de rumeguș grosier în grosime de 5-6 cm. Pentru a ajuta digestia se pun vase cu pietriș pe care curcile îl consumă frecvent. Curcile au nevoie mereu de aer proaspăt și răcoare vara și de încălzire în sezon friguros, evitându-se orice fel de curenți de aer.

Hrana curcilor în primele 10-12 săptămâni trebuie să conțină și medicamente care previn ori combat diareea cu sânge. După 12 săptămâni în hrana de bază vor fi introduse grăunțe integrale de porumb, grâu și mazăre până la 30%.

*Carnea de curcan, săracă în calorii

Carnea de curcan este sănătoasă, are puține calorii, este recomandată în mai toate dietele. Este potrivită în alimentația persoanelor cu probleme de sănătate și în alimentația copiilor după primele luni de viață.

Carnea de curcan este săracă în grăsimi, bogată în vitaminele B6, B12, niacină, riboflavină și seleniu, precum și în minerale esențiale organismului fier, zinc, seleniu și fosfor, fiind o sursă bună de aminoacizi esențiali.

Consumul cărnii de curcan ajută la reducerea colesterolului, la menținerea sistemului imunitar.

Carnea de curcan joacă un rol vital în combaterea insomniei și instalarea unei stări propice de somn și relaxare.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU