Idei de afaceri: creșterea găinilor

*Un business care merită luat în seamă
Creșterea găinilor pentru carne sau ouă ia amploare, ca urmare a dorinței consumatorilor de a se hrăni cu produse care nu provin de la păsări ”stresate”, cele care sunt crescute în baterii și exploatate în sistem superintensiv.
Am putea spune chiar că această afacere a devenit un hobby pentru mulți dintre cei care doresc să se hrănească sănătos și au un spațiu disponibil într-o curte la țară. Așa au luat ființă multe microferme care sunt specializate pe creșterea și întreținerea în sistem extensiv a găinilor specializate pe producția de ouă. Pentru cei care încă nu au început această activitatea, dar și pentru cei care se ocupă de creșterea găinilor de ouă, prezintăm cele mai productive rase de găini ouătoare.
*Carnea de pui, în topul preferințelor
Carnea de pui, curcan, gâscă sau de rață, toate acestea aduc beneficii sănătății. În funcție de preferințe, dar și de indicațiile medicului poți alege sortimentul de carne care să-ți completeze meniul. Totuși, carnea de pui este cel mai sănătos tip de carne de pasăre!
Carnea de pui este o sursă importantă de vitamina B, dar și de triptofan, un aminoacid care produce serotonina, hormon care favorizează starea de bine, dar și senzația de sațietate. Pieptul este partea cea mai slabă în grăsimi, el având mai puţin de jumătate din grăsimea unei fripturi degresate de vită. Inclusă în dietă, carnea de pui este o bună sursă de proteine, de aceea nu trebuie să lipsească din alimentația copiilor, mai ales în perioada de creștere, cât și din cea vârstnicilor deoarece protejează împotriva pierderii osoase.
Dacă este gătită în mod sănătos (la grătar, la abur sau la cuptor), carnea de pui nu îți pune în pericol sănătatea, întrucât este săracă în grăsimi (dacă este curățată de piele și grăsime), dar este bogată în proteine necesare pentru o bună funcționare a organismului.
Ai grijă la modul în care o prepari! Dacă este prea arsă, carnea de pui poate conține unele substanțe nocive cauzatoare de cancer.
*Ferma de găini pentru ouă
Pentru familiile care trăiesc la țară și au un petic de pământ pe care doresc să înființeze o afacere agricolă, o fermă de găini ouătoare este o idee de business care merită luată în seamă. Depinde spre ce rasă se orienteză fermierul atunci când pune bazele planului său de afaceri. Venim în sprijinul lor cu doar câteva idei.
Rasa de găini Australorp este specializată în producția de ouă, fiind considerată o veritabilă campioană, obținându-se de la ea, 364 de ouă în 365 zile. Rasa Australorp se găsește pe piață în trei varietăți de culori: albastră, albă și neagră. Este o rasă care se pretează la creșterea în adapost închis, însă dă randament foarte bun dacă poate să se plimbe nestingherită prin curte. Sunt foarte active, având un ritm de creștere rapid, începând ouatul de la vârsta de 5 luni.
Rasa Araucana a apărut ca o hibridare între câteva găini și niște păsări sălbatice de la care au moștenit caracterul ce le conferă titul de cele mai sănătoase ouă și titlul de ouă verzi. O caracteristică interesantă este compoziţia în acizi graşi a ouălor Araucana, care este diferită de cea a ouălor de găină autohtonă Datorită conținutului redus de colesterol din ouăle găinilor Arucana sunt mai scumpe.
Rasa Lohmann este foarte răspândită la noi, fiind întâlnită în fermele specializate de creștere a găinilor ouătoare, dar și în gospodăriile populației. Produce anual 313 ouă, cu consum de furaje redus.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU