Idei de afaceri: creșterea găinilor tibetane

*O rasă dificilă, încă neomologată în România *Carnea este de calitate superioară, căutată în bucătăriile de lux
Creșterea găinilor tibetane promite să devină o afacere interesantă pentru cei care doresc să intre pe o nișă foarte populară, cea a producerii de mâncare sănătoasă, din carne de pasăre cu calități deosebite. O afacere tentantă chiar și în condițiile în care găinile tibetane nu sunt încă omologate în România.
Rasa tibetană este una dintre cele mai dificile pentru crescătorii de găini, existând un risc mare ca păsările să se omoare între ele, fiind și „pretențioase“ în privința mâncării. Păsările au nevoie și de un spațiu destul de mare pentru țarc, ele stând majoritatea timpului în copaci. Găinile tibetane sunt foarte greu de controlat, adaptându-se greu condițiilor de creștere „organizată“. În mediul lor natural, aceste găini cresc în Asia, în munții Tibet. Astfel că este greu să le înțelegi comportamentul, anevoie reușești să le închizi în spații împrejmuite ori în clădiri. Sunt foarte atașate de zonă. Nu fug, doar că, dacă nu sunt învățate de la două săptămâni să doarmă în coteț, nu mai pot fi învățat apoi. Stau doar în pomi sau se cațără în alte locuri. În fiecare zi, crescătorul de găini tibetane descoperă ceva nou la această rasă.
* Mănâncă doar grâu și porumb
Fermierul care încearcă să dezvolt afacerea cu găini tibetane trebuie să știe că este o activitate foarte dificilă, pentru că înaripatele asiatice sunt foarte agresive. Cel mai dificil este cu puii, pentru că trebuie învățați de mici să stea în coteț, iar găinile, după două săptămâni, părăsesc puii. De asemenea, există riscul ca și cloșca să mănânce puiul imediat de cum iese din ou.
Cocoșii se omoară, dacă sunt mai mulți într-o echipă de găini. Fac perechile de la trei săptămâni și apoi nu se mai despart. O găină nu va cloci vreodată fără să nu aibă cocoșul lângă ea. Este dificil să se obișnuiască cele mai mari cu cele mici. Adaptarea se face în 3-4 luni, altfel riști să se omoare între ele. Mănâncă doar grâu și porumb. Un tratament recomandat găinilor tibetane constă în frunze de usturoi tocate.
Rasa găinilor tibetane nu este recunoscută oficial de crescătorii de păsări români, ea nefiind omologată de către Ministerul Agriculturii. Carnea de găină tibetană este considerată a fi de calitate superioară altor rase, fiind foarte căutată de bucătarii din restaurantele de lux.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU