Idei de afaceri: creșterea fazanilor

Ferma de fazani este o afacerea de nișă, pe care pot paria și micii fermieri nemțeni, mizând pe un profit sigur. Pe asta a pariat și a și câștigat Florin Anegrioae din Humulești. În afacerea sa cu păsări se ocupă de creșterea găinilor de rasă, prepelițelor, porumbeilor și fazanilor. La drum se pornește cu o investiție mică, mai ales că fazanii nu sunt o specie pretențioasă. Afacerea este rentabilă pentru că fazanii se vând însă ușor, ca delicatese culinare tot mai căutate, dar și pentru popularea parcurilor și a curților, pentru frumusețea penajului. Fazanii sunt apreciați în mod deosebit pentru savoarea cărnii, cu un conținut mic de colesterol, fiind astfel și foarte sănătoasă. Carnea de fazan este o alternativă sănătoasă la preparatele din carne de porc. La noi în țară se găsesc două rase: fazanul comun, care este întâlnit și în sălbăticie, și fazanul tenebros, de culoare neagră. Cel din urmă este mai puțin solicitat la repopulări, pentru că este mai ușor de observat de dăunători. Afacerea cu fazani este una profitabilă, chiar dacă nu se acordă nici un ajutor sub formă de subvenție de la stat, cum se întâmplă în alte țări. Bunăoară, în Ungaria, subvenția acoperă 40 la sută din costurile făcute într-o crescătorie de fazani. Habitat cât mai sălbatic și generos Creșterea fazanilor este o muncă ușoară, o atenție sporită trebuind acordată acestor păsări în primele 21 de zile de viață, după care lucrurile se simplifică. Foarte important este mediul de care aceștia au nevoie, un habitat cât mai sălbatic și generos, în care să se miște în voie. Fazanii devin foarte sperioși la maturitate, chiar agresivi, zboară și uneori se pot răni. Spațiile de cazare trebuie să fie de 2 metri înălțime. De la 3 săptămâni fazanii își ciugulesc penele de la coadă și apar astfel picături de sânge. Din această cauză, ajung, practic să fie devorați de ceilalți masculi. Așa apar multe pierderi. Păsările pot fi ținute împreună, masculi și femele, până la perioada de împerechere. Înainte de acest termen se formează familiile, după care, pentru fiecare fazan se alocă câte 2-3 făzănițe până la 7-8. Se recomandă celor care vor să investească într-o astfel de afacere să cumpere păsări adulte și nu pui, chiar dacă investiția inițială este mai mare. Valorificarea fazanilor: ouă și carne Ciclu de ouat care începe în primăvară și durează de obicei până la începutul verii. Aceasta este și perioada în care cei care doresc să înființeze o fermă sau doar să crească în gospodăria proprie pot comanda ouă. Cele mai bune ouă pentru reprodus sunt cele din primele luni de ouat, maiiunie. După care procentajul scade la eclozare. Pe un ciclu de ouat, o făzăniță poate să dea maxim 120 de ouă, în funcție de condițiile în care este ținută și hrănită. Un ou de fazan, fie că este pentru reproducție sau pentru consum, se vinde în funcție de prețul pe care îl au furajele în anul respectiv. S-au vândut cu 3 lei bucata, dar și cu 5 lei pentru că și prețul furajelor a fost foarte scump. Fazanii se vând doar “în viu” din cauza legislației care obligă crescătorii să sacrifice păsările doar în abatoare specializate. În lipsa unui abator specializat pentru fazani, crescătorii nu pot folosi ca piață de desfacere restaurantele chiar dacă preparatul este unul de lux. Cei mai mulți dintre clienți sunt cei care vor să își repopuleze domeniile de vânătoare.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU