Idei de afaceri: creșterea curcanilor

*Are cel mai puțin colesterol dintre toate tipurile de carne
*Scade colesterolul, ajută sistemul imunitar, combate insomnia
*Opțiunea ideală pentru alimentația sănătoasă, la sărbătorile de iarnă
Carnea de curcan chiar dacă nu este printre alimentele traditionale româneşti pregătite de sărbători, ea câștigă tot mai mulți consumatori, fiind foarte gutoasă, sațioasă și ditetetică. Curcanul este o sursă foarte bună de proteine de calitate, de seleniu, zinc, fir, fosfor, vitamina B6, semivitamina B 12 și aminoacizi esențiali.
Carnea de curcan este foarte sănătoasă, are puţine calorii, fiind recomandată în mai toate dietele, este potrivită în alimentaţia persoanelor cu probleme de sănătate, dar şi în alimentaţia copiillor după primele luni de viaţă. Consumată în cantităţi obişnuite şi preparată corespunzător, carnea are numeroase beneficii asupra organismului.
Cu un pic de imaginație, carnea de curcan poate fi utilizată pentru prepararea sandviciurilor, supelor, salatelor, omletelor și tocănițelor. Cu atâtea beneficii pentru sănătate, carnea de curcan este o opțiune foarte bună pentru un regim alimentar sanatos, atât de necesar mai ales acum, la sărbătorile de iarnă. Doar o singură porţie de carne de curcan furnizează organismului 65% din aportul zilnic recomandat de proteine.
*Carnea de curcan: aliment excelent, bun medicament
Consumul cărnii de curcan ajută la scăderea colesterolului rău. Carnea slabă fără piele și gatită la cuptor, are cea mai redusă cantitate de grăsimi saturate sau colesterol dintre toate tipurile de carne. Consumul de carne de curcan joacă un rol vital în combaterea insomniei şi instalarea unei stări propice de somn şi relaxare. Consumul regulat de carne ajută la menţinerea sistemului imunitar.
Datorita conținutului sau ridicat de proteine, curcanul este recomandat pentru dietele care promoveaza pierderea în greutate. Proteinele încetinesc digestia, oferind o senzație prelungită de sațietate. Pieptul de curcan fără piele este cea mai buna opțiune.
Un beneficiu mai puțin cunoscut al cărnii de curcan este protecția anticancer, datorită mineralelor esențiale care se găsesc în compoziția cărnii de curcan. Seleniu este un mineral esențial pentru funcționarea normală a glandei tiroide și a sistemului imunitar. Seleniul are și acțiune antioxidantă, ajutând în lupta cu radicalii liberi din organism.
*Ferma de curcani, o afacere profitabilă
Ferma de curcani poate fi o afacere foarte profitabilă, dacă păsările sunt hrănite corect! Atenție,pe piață a rămas loc doar pentru fermierii care produc carne ”curată”!
Așa că, fermierii care decid să investească în creșterea curcanilor, cu siguranță pornesc de la premisa că vor să ofere clienților lor mâncare sănătoasă. Investiția într-o fermă de curcani este mai mare decât într-una de găini ouătoare sau pui de găină. Dar, pentru ambele inaripate, se alocă și fonduri europene nerabursabile, pe mai multe măsuri de finanțare: investiții în ferme ori sprijin financiar pentru tinerii fermieri. Sumele alocate pornesc de la 50.000 euro, ajungând până la 2 milioane euro.
Hrana curcanilor este secretul fermierior de succes în această branșă. Păsările primesc furaje în funcție de vârstă,b aza o reprezintă porumbul, șrotul de soia, grâul, floarea-soarelui și mazărea. Către final, curcanii primesc și lucernă care, împreună cu boabele de porumb, dă gustul bun al cărnii de curcan, precum cel crescut în ogradă, la țară.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU