Idei de afaceri: coacăzul negru, o minune a naturii!

Tina-Coacăz negru*Fruct plăcut și medicament excelent *Plantațiile se fac și cu bani europeni

În ultima vreme și fermieri nemțeni se reorientează către plantațiile de pomi și arbuști fructiferi, cum de altfel fac colegii lor din toată țara. Dovadă că, la nivel național, suprafețele ocupate cu coacăz negru au crescut de aproape 8 ori.

De anul trecut, coacăzul negru este inclus în lista pomilor și arbuștilor fructiferi pentru care se alocă fonduri europene nerambursabile.

Plantațiile de coacăz negru se poate înființa pe solurile mijlocii, dar poate valorifica și soiurile puțin mai grele. Recomandate sunt terenurile luto-nisipoase și luto-argiloase. Cel mai bine este ca plantația de coacăz să se înființeze toamna, dar dacă terenul și condițiile de umiditate excesivă nu permit, aceasta se poate face și primăvara devreme.

*Efecte terapeutice miraculoase

Calitățile terapeutice fac din coacăzul negru o minune a naturii. El dezintoxică organismul, reglează activitățile hormonale, elimină anemia, stimulează creșterea și consolidarea oaselor, ajută la regenerarea organismului și prelungește viața. În medicina popoarelor nordice și baltice, acest fruct, care se coace în semiumbra pădurilor și a poienilor, este considerat un adevărat panaceu. Mirosul său puternic, culoarea închisă a sucului său și vitalitatea sa extraordinară i-au inspirat pe primii vindecători populari, care au considerat această plantă drept magică.

Beneficiile consumului fructelor de coacăz negru sunt date de conținut ridicat de vitamina C, antociani care ne țin inima sănătoasă și ne scapă de multe alte boli. Coacăzul negru este folosit în curele pentru tratarea anemiilor, fiind recomandat de nutriționiști pentru bolnavii de inimă, ficat și rinichi. Studii medicale recente arată că substanțele conținute de boabele de coacăz negru au un puternic efect anti-cancer.

*Tăieri de rodine, din primul an

Într-o plantație de coacăz negru nu trebuie neglijată tăierea care se face în primul an de la plantare, altfel vom avea o tufă slab productivă. După alți doi ani, arbuștii vor face producții constante, ridicate.

Coacăzul negru nu este o plantă pretențioasă. Fertilizarea plantațiilor se face o dată la trei ani cu 40-60 t/ha gunoi de grajd, 400-600 kg superfosfat și 300-400 kg sare potasică. Anual, se aplică 300 kg azotat de amoniu la ha, în două reprize, prima cu 2-3 săptămâni înainte de înflorire și a doua după legarea fructelor.

*Soiuri recomandate

Pentru a obține producții bune de coacăz negru, specialiștii recomandă înființarea unor culturi cu soiuri poloneze. Polonia este cel mai mare producător din Europa de coacăz negru, aproape 60-70% din producția mondială se realizează aici. Unul dintre cele mai productive soiuri este Tifel. Este un soi cu o tufa în formă sferică, destul de aerisită. Soiul produce ciorchini cu boabe mari, fiind mai ușor de recoltat. Este un soi timpuriu, fructele se coc la începutul lunii iulie. Soiul Tiben are o productivitate mai scăzută, având avantajul că fructele se maturizează uniform în tufă. Ruben este un soi tardiv, rezistent la boli și dăunători. Are o tufă mai puțin riguroasă, ușor ramificată.

Chiar daca nu se pot compara cu productivitatea celor din Polonia, există și soiuri autohtone de coacăz negru, precum Perla neagră, Amurgul, Abanosul, care sunt obținute la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Pitești – Mărăcineni.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU