Idei de afaceri: ceapa verde

*Aliment miraculos, depozit de substanțe vitale

Ceapa verde este o trufanda mult căutată, fiind și un veritabil medicamente oferit de natură. Ceapa verde se poate consuma fără limite: se adaugă generos în salate, în mâncăruri și ciorbe, pentru că își păstrează toate proprietățile, chiar dacă este fiartă.

Ceapa pentru frunze poate fi și o alternativă excelentă de afacere pentru fermierii care vor să pună mai bine în valoare suprafețele mici. Se și păstrează foarte bine zonei noastre, iar recoltarea este foarte ușoară, care începe atunci când cepele au ajuns la dimensiunile dorite de legumicultor. Se taie cu un cuțit bine ascuțit sau foarfeca la 5-6 cm de sol. Dacă facem mai des aceste tăieri, plantele au o regenerare mai bună.

*Valoare alimentară, energetică și terapeutică

Ceapa verde are o mare valoare alimentară, fiind o plată energetică și terapeutică. Este bine cunoscut efectul antibacterial și antifungic determinat de substanțele volatile cu conținut de sulf, numite „fitoncide“. Ceapa verde poate fi considerată un depozit de substanțe vitale, conținând cantități însemnate de vitamina C, vitamina B6, potasiu, calciu. În afară acestor nutrienți clasici, această delicatesă vegetală mai conține câțiva compuși cu efecte terapeutice foarte importante.
Alicina este substanța care dă cepei mirosul specific, dar are și un efect antibiotic și antiviral foarte puternic. Este și un protector pentru plămâni și căile respiratorii medii, pe care le ferește de infecții și de boli tumorale. Qercitina este un antioxidant puternic cu rol în combaterea tulburărilor circulatorii, a bolilor cardiovasculare și a cancerului. Clorofila curăță organismul de metalele grele, de radicalii liberi și de tot felul de poluanți, de la E-urile din alimentație, la substanțele nocive din aer, din apă sau din14 ambalajul hranei noastre.

Datorită compoziției sale chimice atât de complexe, ceapa verde are anumite proprietăți terapeutice mult mai intense decât cele ale cepei mature alba sau roșie. O cură de ceapă verde, prelungita până în vară, are efecte depurative, antialergice, reglează activitatea hormonală a organismului, prevenind și tratând boli din cele mai diverse.

*Ceapă verde, din solar în grădină

Ceapa verde se poate obține în solar, iar după ce se mai încălzește vremea, se poate cultiva și în grădină. Ceapa cultivată în solare, se seamănă primăvara și rămâne verde tot timpul anului. Ceapa pentru frunze nu are pretenții mari în privința solului, dar nu trebuie cultivată pe un pământ care este predispus la boli și dăunători și mai ales la îmburuienare. Și rotația culturilor este foarte importantă. Se va ține cont ca, măcar după 3 ani, pe acel teren să se cultive alte legume. Adâncimea la care se introduc semințele este de aproximativ 2 cm. Rărirea nu este necesară.

Legumele sunt lăsate în câmp deschis și pentru anul viitor când dau din nou, dar este recomandat să fie înființată anual cultura. Putem să avem ceapă verde practic de primăvara până iarna și anul viitor. Nu se maturizează și nu se pălește, rămâne practic verde tot timpul. Ceapa verde este o cultură foarte productivă și ușoară de întreținut.

Cerințele cepei față de apă sunt relativ mari, deoarece sistemul radicular este superficial. Ceapa verde are cerințe mari și față de lumină. Motiv pentru care nu se cultivă în locuri umbrite. Este o plantă de zi lungă. Lucrările de întreținere sunt aceleași de la cultura din câmp, la care se adaugă aerisirea solarului.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU