Idei de afaceri: castravetele amar

*Supranumele de ”insulină vegetală” e deplin meritat

*Rodeo, cel mai cunoscut din cele 5 soiuri românești

Cultura castravetelui amar a prins rădăcini și în pământ românesc, fiind deja create cinci soiuri adaptate condițiilor de la noi, cel mai cunoscut fiind soiul Rodeo. Supranumit ”insulină vegetală”, castravetele amar are șanse mari să ajute micii fermieri nemțeni să facă profit, iar pe pacienții cu diabet sau probleme de colesterol să-și depășească problemele de sănătate.

Fructul imatur este verde albicios, aproape de alb, iar cel matur se transformă în galben portocaliu. Când ajunge la maturitate, castravetele creează o ușoară explozie și aruncă semințele în jurul plantei. Pulpa este moale, în interior sunt semințele acoperite într-un aril roșu gelatinos și foarte dulce. Datorită acestui țesut roșu și dulce, când semințele ajung pe sol, atrag imediat insectele, în special furnicile. Acestea consumă acest țesut și totodată transportă semințele mai departe de plantă și le ascund în crăpăturile solului. Așa se face că anul următor, aici în seră sau pe lângă seră, o să apară plante care o să răsară singure.

*Beneficii alimentare și medicinale

Castravetele amar se cultivă pentru beneficiile sale alimentare și medicinale, fiind cunoscut și sub denumirea de castravetele pentru diabet sau insulina vegetală. Este folositor bolnavilor de diabet, îi ajută pe cei care au acestă boală netratabilă, în special pe cei care nu au ajuns la stadiul de insulină, cei care au diabet de tip 2. Scade foarte mult glicemia datorită compoziției chimice de excepție pe care o deține această plantă. Castravetele amar este recomandat pentru diabetici, întrucât conține 17 aminioacizi din 18 cât conține insulina. Dar nu numai pentru diabet este recomandat, ci și pentru problemele cu colesterolul, ajută foarte mult ficatul, drenează fierea. Conținutul ridicat de beta-caroten face din castravetele amar una dintre cele mai sănătoase alegeri pentru îmbunătățirea vederii.

Castravetele amar conține vitaminele B1, B6, B9, B12, C, E, K, A și minerale precum calciul, potasiul, sodiul și fierul. Este o sursă excelentă de magneziu, mangan, fibre dietetice, acid folic, zinc, fosfor, betacaroten, fier și potasiu. Are certe proprietăți calmante, antiinflamatorii și merită introdus în dietele de detoxifiere a organismului.

*Capacitate mare de producție

Castravetele amar se poate cultiva în câmp, dar și în spații protejate. În solar planta trebuie palisată. Nu suporta să fie lăsată pe sol. Este o planta viguroasă, care crește mult, de aceea necesită de sistem de susținere. Are o capacitate mare de producție, fiind o plantă care rezistă foarte bine la condițiile extreme de mediu. Se poate cultiva cu succes în sistem ecologic, nefiind nevoie de substanțe chimice, de tratamente. Această cultură are grijă să se apere singură de boli și dăunători. Când atingem planta, frunzele secretă o substanță care este destul de iute și dură, cu un miros dur, care nu lasă insectele să se aproprie de foliajul plantei. Însă pe cât de dur și înțepător miros frunzele și lăstarii, pe atât de frumos miros florile. Noaptea și în special dimineața parfumul degajat de flori rivalizează cu cele mai fine și scumpe parfumuri din lume.

Castravetele amar produce ceva mai târziu decât castravetele clasic. În spații protejate acesta începe să producă la sfârșitul lunii iunie, iar dacă este cultivat în câmp sau grădină, rodește la sfârșitul lunii iulie.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU