Idei de afaceri: căpșuni mereu proaspete

*Metode de ultimă generație, cu recoltare timp de 12 luni *Culturi hidroponice, în jgheaburi suspendate și sere tunel

Fermierii acordă o atenție tot mai mare căpșunilor, datorită beneficiilor pentru sănătate și a cantității reduse de pesticide utilizate în creșterea lor, comparativ cu merele, cireșele, nectarinele, piersicile. S-a dovedit că afacerea cu căpșuni este profitabilă pe suprafețe mici, făcând parte dintre fructele care cunosc o cerere în creștere pe piață. Un mare inconvenient este că, dacă sunt cultivate în sistem tradițional pe câmp, delicioasele fructe pot fi culese doar 3 luni pe an. Motiv pentru care fermierii încep să folosească metode „de ultimă generație“, care le permit cultivatorilor să se bucure de un sezon de creștere extins, chiar de 12 luni. Una din aceste metode se referă la cultivarea căpșunilor pe jgheaburi suspendate, din metal sau PVC. Aceasta este cea mai simplă și mai accesibilă dintre noile opțiuni ale cultivatorilor de căpșuni, în sistem intensiv.

*Cum se procedează

Se începe cu înfundarea cu spumă poliuretanică a găurii mari a jgheabului, apoi se fac câteva mici găuri pe fundul lui, din 12 în 12 centimetri. Se pune pământ, de preferință, pământ negru de pădure, se plantează apoi căpșunii, la o distanță de cel puțin 15 centimetri unul de celălalt.

Jgheabul se plasează într-un loc care are o expunere zilnică la soare de cel puțin șase ore. Se poate „agăța“ jgheabul pe gardul curții sau chiar pe pereții exteriori ai casei. Se udă moderat, seara, atunci când soarele a apus. Întrucât jgheabul este îngust, cele mai multe dintre fructe se vor dezvolta în afara lui, fiind extrem de ușor de cules. Specialiștii recomandă ca, în primul an, să rupeți primele flori ale căpșunilor, cele care dau în luna mai sau la începutul lui iunie. În a doua parte a lunii iunie nu mai rupeți florile și lăsați-le să de dezvolte în fruct. Veți obține atât plante mai viguroase, cât și fructe mai mari.

*Metoda hidroponică face furori printre fermieri

Prin metoda hidroponică, căpșuni cresc și dau roade tot anul. Chiar dacă fermierul ar putea să culeagă fructe timp de 12 luni în continuu, e mai bine să se rezume doar la 10 luni. Pentru perioada rece și întunecată a anului se preferă reciclarea plantelor. În luna ianuarie, costurile energetice sunt mai mari. În seră există un sisteme de irigare prin picurare, de ceață și de iluminare.

Un factor important este că plantarea nu se face în sol! Ca substrat pentru rădăcina este utilizată vata minerala, ceea ce garantează o sterilitate sporită în zona rădăcinii, un factor important la atingerea rodului planificat. În alte tipuri de ferme, fructele cresc practic agățate în sisteme hidroponice, pline de apă și substanțe nutritive, agățate de tavan.

*Sere tunel

În Anglia, culturile de căpșuni sunt realizate în sere-tunel foarte întâlnite, aici realizându-se cam 85% din culturile de căpșuni. Vorbim de niște „instalații“ deloc costisitoare, asemănătoare solariilor, care le permite fermierilor să aibă la dispoziție fructe proaspete pentru a acoperi cererea pieței locale din aprilie până în octombrie, perioada care oferă cele mai avantajoase prețuri de retail. Serele-tunel protejează culturile de căpșuni ale fermierilor de capriciile vremii, ploile abundente care dăunează acestor fructe.

Folosirea tehnicilor noi și orientarea spre soiurile preferate de consumatori pentru gustul și aroma lor sunt cheia poveștilor de succes ale afacerilor cu căpșuni.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU