Idei de afaceri: cânepa… alimentară!

* Pentru o vreme, legislaţia românească a „îngropat” cultivarea cânepei

*Acum sunt autoriztate culturile de la Timișești, Secuieni, Trifești și Bârgăoani

*Subvenție suplimentară în sumă de 2.080,6217 euro/ha!

Cânepa devenise o cultură pe cale de dispariţie la noi în judeţ, ca de altfel în întreaga ţară. După ce au dat faliment topitoriile de in și cânepă de la Sagna și Căciuleşti, fermierii nemțeni nu s-au mai ocupat de aceste culturi. Cu excepția Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuinei, care a continuat să cultive cânepă pe loturile experimentale.

Înainte de 1990, în România se cultivau cu cânepă peste 40.000 ha, ţara noastă ocupând atunci locul al treilea în rândul ţărilor mari cultivatoare de in și cânepă.

*În Neamț, atorizați 5 cultivatori

După 1990, pritr-o legislație severă cânepa a fost inclusă pe lista plantelor narcotice, context în care fermierii au nevoie de o autorizaţie specială ca s-o cultive. Practic, legislaţia românească a „îngropat” cultivarea cânepei!

Acum, cultura de cânepă a reintrat în atenția fermierilor nemțeni. Detalii ne-a oferit Maricel Tălmăcel, director executiv la Direcția Județeană pentru Agricultură Neamț: ”Noi autorizăm cultivatorii de cânepăm apoi comunicăm datele la Inspectoratul Județean de Polițiție Neamț-departamentul de Narcotice și la Direcția de Sănătate Publică Neamț. Pentru acest an am dat autorizație la 5 cultivatori de cânepă.”

Suprafața totală cultivată cu cânepă este de 60 de hectare, la Timișești, SCDA Secuieni, Trifești și Bârgoani. Din Trimișești sunt autorizați 3 fermieri pentru suprafața totală 43 hectare cultivate cu cânepă… alimentară. Au contract cu o unitate de procesare a semințelor de cânepă din Iași.

La Secuieni și Trifești, stațiunea de cercetare cultivă cânepă pentru sămânța necesară înființării de noi culturi.

*La SCDA Secuieni, omologate 7 soiuri

Potrivit legislaţiei europene, în România pot fi cultivate doar soiurile de cânepă cu un conţinut de tetrahidrocanabinol mai mic sau egal cu 0,2%. Soiurile de cânepă eligibile pentru plata subvențiilor sunt „Denise”, ”Diana”, „Lovrin 110”, „Silvana” şi „Zenit”, obținte de stațiunile de cercetare din Secuieni și Turda.
Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni este singura unitate de cercetare profilată pe cânepa monoică, soiurile create şi omologate aici sunt unice în România. Stațiunea are în potofoliu 7 soiuri omologate, mjoritatea sunt și brevetate. În plus, stațiunea dispune și de tehnologii de cultivare a cânepii pentru sămânța destinată noilor culturi.

Soiurile de cânepă monoică ”Secuieni-Jubileu” și ”Zenit” sunt specifice pentru producția de sămânță, fiind rezistente la temperaturi scăzute din primăvara, arșiță, cădere, lupoaie și fuzarioză. Soiurile de cânepă monoică ”Dacia”- Secuieni, ”Denise” și Diana” sunt specifice pentru producția de tulpini și fibre.

*Cânepă, subvenție suplimentară

Fermierii care accesează sprijinul cuplat pentru cânepă trebuie să respecte condiţiile specifice privind cultivarea plantelor ce conţin substanţe stupefiante şi psihotrope. În plus, fermierii trebuie să facă și dovada producției minime de 500 kg semințe/ha sau 5000 kg tulpini uscate/ha. În cazul în care cultivatorii sunt şi procesatori, înregistrați la Oficiul Național al Registrului Comerțului, aceștia fac dovada procesării producţiei proprii, prin documente contabile interne.

În Campania 2016, s- a plătit cultivatorilor de cânepă sprijin cuplat vegetal în sumă de 2.080,6217 euro/ha!

Tina CONDREA-ZĂPODEANU