Idei de afaceri: Aronia

Tina-ARONIA*Arbustul asigură profit sigur *Plantațiile se fac și cu bani europeni *Fructele au efect tonic general

Scorușul negru, cunoscut și ca aronia, face parte dintre culturile de nișă care aduc profituri mari chiar și cultivate pe suprafețe reduse. Fructele mici și negre sunt la mare căutare, așa că plantațiile au început să se înmulțească. Între speciile de arbuști fructiferi care au un punctaj foarte bun în accesarea fondurilor europene se numără și aronia, plantații pentru înființarea cărora se dau mulți bani europeni. Spre exemplu, pentru o fermă de dimensiuni mici, unde se încadrează și plantația de aronia, valoarea proiectelor este cuprinsă între 100.000 și 450.000 euro. Partea de cofinanțare este de 50%, iar pentru tinerii fermieri partea de contribuție financiară se reduce foarte mult.

Fructele de aronia sunt din ce în ce mai căutate pentru sucuri, siropuri, gemuri, produsele îmbogățite cu fructe. Fructele de aronia au valorile nutriționale mai bune decât celelalte fructe care aparțin acestui segment de piață, iar după conținutul de vitamina C, aronia este pe locul 2, după coacăzele negre. Fructele de aronia au gust asemănător cu afinele.

Ca idei de procesare a fructelor de aronia, se poate avea în vedere comercializarea lor în formă uscată pentru consum, inserate în diferite dulciuri sau ambalate la pliculeț pentru prepararea infuziilor. Se mai pot transforma în siropuri sau chiar în praf, ca ingredient culinar foarte apreciat în bucătărie.

*Efecte benefice pentru sănătatea omului

Aronia ajută la îmbunătățirea fluxului sangvin în inimă, facilitând stabilizarea tensiunii arteriale, elimină bolile ale tractului digestive. Totodată, fructele de aronia împiedică anemia cauzată de deficitul de fier, elimină riscul de ateroscleroză, reduc migrenele, măresc rezistența și elasticitatea vaselor sanguine, reduc hipertensiunea sanguină și arterioscleroza, ajută la normalizarea colesterolului, susțin o bună circulație la nivel cerebral.

Fructele de aronia ajută la detoxifierea organismului, prin faptul că elimină metalele grele cum sunt plumbul și cobaltul, dar și alte toxine datorate unei alimentații greșite, cu mulți aditivi, afânători, potențatori de gust, de culoare și conservanți chimici. Fructele de aronia au un efect tonic general, în sensul că înviorează, cresc vitalitatea și sporesc imunitatea, echilibrează metabolismul, scad nivelul hormonilor de stres, calmează și întrețin buna dispoziție.

* Arbust ușor de cultivat și de întreținut

Aronia este un arbust ușor de cultivat și de întreținut, nu are cerințe prea mari față de sol. Arbustul de aronia este o specie rezistentă la ger. Aronia se multiplică prin butași, metodă care are o rată de „rateuri“ de 5 la sută. O altă variantă este înmulțirea prin semințe. Caz în care fermierul știe că are de așteptat 2-3 ani, până să vadă arbuștii.

Fructul de aronia are 4-5 semințe care se colectează, se plantează, reușita înmulțirii fiind sigură. După ce răsare se plantează într-o pepinieră mai mare, unde se păstrează până la vârsta de 2 ani jumătate sau trei, apoi se plantează la locul final. Plantația de aronia, dacă este bine întreținută, aplicându-se corespunzător tăierile, poate fi exploatată 15-20 de ani.
Fructele ajung la coacere la sfârșitul luni august. Dacă vremea este neprielnică recoltării, perioada de recoltare se poate prelungi până la 4-6 săptămâni, deoarece fructele coapte nu cad de pe plante, menținându-se pe tufă până toamna târziu.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU