Idei de afaceri: aronia

tina-aronia-i*Se plantează toamna târziu, până în decembrie * Fructele au un efect tonic general

Plantațiile de aronia pot fi idei de afaceri interesante pentru fermierii nemțeni, mai ales că veniturile obținute sunt destul de mari. Aronia mai este cunoscută și sub denumirea de scoruș negru. Fructele sunt mici și negre, cu gust asemănător afinelor. Aronia este singurul arbust care își păstrează fructul până la momentul uscării în pom, ceea ce îi permite fermierului să le culeagă și mai târziu. Fructele au valorile nutriționale mai bune decât celelalte fructe care aparțin acestui segment de piață, După conținutul de vitamina C, aronia este pe locul 2, după coacăzele negre. Fructele de aronia sunt din ce în ce mai căutate pentru sucuri, siropuri, gemuri.

Aronia are un punctaj foarte bun în accesarea fondurilor europene. Pentru o fermă de dimensiuni mici, unde se încadrează și plantația de aronia, valoarea proiectelor este cuprinsă între 100.000 și 450.000 euro.

*Efecte terapeutice

Fructul de aronia este recunoscut pentru antioxidanți pe care îi conține și vitaminele B1, B2, C, E, P. Aronia ajută la îmbunătățirea fluxului sangvin în inimă, facilitând stabilizarea tensiunii arteriale, elimină bolile tractului digestiv. Fructele de aronia împiedică anemia, elimină riscul de ateroscleroza, reduc migrenele, măresc rezistența și elasticitatea vaselor sanguine, reduc hipertensiunea sanguină și arterioscleroza, ajută la normalizarea colesterolului, susțin o bună circulație la nivel cerebral.

Ajută la detoxifierea organismului, eliminând metalele grele, plumbul și cobaltul, dar și alte toxine din alimentele cu mulți aditivi, afânători, potențatori de gust și conservanți chimici. Fructele de aronia au un efect tonic general, înviorează, cresc vitalitatea și sporesc imunitatea, echilibrează metabolismul, scad nivelul hormonilor de stres, calmează și întrețin buna dispoziție.

*Solul face diferența între reușită și succes!

Întreprinzătorii care doresc să înființeze o plantație de aronia trebuie să se asigure în primul rând că au un sol drenabil și bogat în humus. Acestea sunt elementele care fac diferența între reușită și succes. Neapărat trebuie făcută mai întâi analiza de sol! Cel mai bun sol pentru aronia este cel drenabil, care nu reține apa, bogat în humus. Aroniei îi place mult și solul nisipos, dar să nu fie sărac în elemente nutritive. În acest caz se va amenda solul cu gunoi de grajd, eventual cu produse chimice complexe de azot, potasiu, fosfor.

Pentru o plantație mare se cumpără butași cu rădăcina nudă, adică sunt scoși direct din pepinieră și apoi vor fi plantați imediat. Perioada optimă de plantare a aroniei este între 1 octombrie și 1 decembrie, la fel ca în cazul celorlalți arbuști fructiferi. Se poate planta și primăvara devreme, până dă mugurul, adică în februarie, iar dacă e prea frig, după 15 martie. Terenul trebuie foarte bine desfundat, mai ales dacă s-a cultivat anterior cereale sau legume.

Plantația de aronia intră pe rod în anul 4, dacă plantele sunt crescute bine, intră pe rod și în anul 3. Se recomandă și cumpărarea unui sistem de irigat, pentru că aronia este un arbust iubitor de apă, care ajută la dezvoltarea noilor lăstari. Aronia e o tufă. Când se plantează are 1-2 lăstari și dezvoltă apoi din rădăcină alți noi lăstari care vor crește și vor fructifica. Dacă se irigă bine din primul an, aronia dezvoltă foarte mulți lăstari, după care ei vor fructifica și se va ajunge la o producție cât mai bună.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU