Idei de afaceri: Ardeii capia, favoriții grădinarilor

Tina-CapiaSe spune că ardeiul capia este favoritul grădinarilor. Înființarea culturilor de ardei cunoaște o mare pondere, cunoscut fiind faptul că ardeii capia sunt cele mai căutate legume în sezonul de toamnă. Motivul principal al înființării este valorificarea produsului, cu avantaje financiare semnificative.

Ardeiul este la mare căutare întrucât poate fi consumat atât în stare proaspătă, de conservare, cât și sub alte forme. Acum la mare cătare este  bulionul de ardei capia sau sub formă de ardei capia copt cu oțet la borcan.

*O cultură de vară-toamnă

Ardeiul este o legumă nelipsită din consumul zilnic al fiecăruia dintre noi, motiv pentru care ne-am gândit să prezintăm câteva metode de înființare a acestei culturi legumicole. Ardeiul capia este o cultură de vară-toamnă ce poate fi înființată extrem de ușor. Cultura în sine se înființează manual sau mecanizat.
Pentru asigurarea densității optime, necesarul de plante pentru un hectar este de 55.000 și încă un surplus 5-6 mii de plante. Întotdeauna trebuie luat în calcul câteva fire în plus, deoarece la plantare se pot ivi surprize neplăcute, iar unele plante ar putea să nu treacă peste acest proces și să dispară chiar de la început. Surplusul trebuie să facă parte din același material săditor, să aibă același număr de zile și să facă parte din aceeași grupă, soi sau hibrid.

*Atenție la răsad!

În comparație cu răsadul de gogoșar și ardei gras, răsadul de ardei capia este mult mai greu de făcut. Iată și de ce. Ardeiul capia are un ritm de creștere mai lent, cu alte cuvinte se dezvoltă mai anevoios. Este foarte subțire la colet, în acest sens fiind nevoie de suplimentare fazială cu îngrășăminte organice naturale. Este o plantă termofilă, deci care iubește căldura. Se adaptează foarte ușor la condițiile de sol și temperatură din câmp. Este ușor imprevizibil, întrucât părăsește stadiul vegetativ cu mult mai devreme decât ardeiul gras sau gogoșarul.

Are talente tip șoc, se poate coace rapid, fără să-ți dai seama când s-a întâmplat acest fenomen. De aceea trebuie ținut mai mult sub observație, să vezi practic cum evoluează la toate stadiile.

*Înființarea și întreținerea culturii

Înființarea culturii de ardei capia  poate fi făcută pe terenuri plane sau modelate, în funcție de sistemul de udare sau irigare.  Distanța la plantare între plante este pe rând din 15 în 15 cm și între rânduri 70 cm. În felul acesta se dă șanse ardeiului să fie mângâiat de razele solare și să beneficieze de o aerisire corespunzătoare.

Lucrările de întreținere presupun prașile repetate manuale, cu sapa, pe fiecare bilon în parte. O altă operație este rectificarea și curățarea bilonului de buruieni, lucru destul de ușor de efectuat.
După terminarea plantării se aplică 15 litri de apă pe metru pătrat pentru a astupa toate crăpăturile rămase în urma plantării. Se urmărește evoluția plantelor și după o săptămână înlocuiesc golurile ramase cu material săditor de aceeași vârstă și soi.

Tina CONDREA