Idei de afaceri: arbuștii fructiferi

tina-arbusti-fructiferi*Cei mai profitabili: coacăzul negru, zmeurul, murul și afinul

Înființarea unei plantații de arbuști fructiferi poate fi o idee de investiție excelentă. Cea mai bună perioadă pentru a pune bazele unei astfel de livezi este toamna, când plantele au cele mai mari șanse de a se prinde.

Între speciile care au o rată înaltă de valorificare remarcăm coacăzul negru, zmeurul, murul și afinul. Ca producții, coacăzul negru poate da recolte medii de circa 8-10 tone la hectar, murul 10-12 tone la hectar, iar afinul poate oferi în jur de 8-10 tone la hectar.

Pentru întreprinzătorii care au în vedere înființarea unei plantații de coacăz negru, este important de reținut că acest arbust este cel mai puțin pretențios la condițiile de sol. Îi plac solurile lutoase, dar le poate valorifica foarte bine și pe cele mai grele, argiloase. Zmeurul merge bine pe soluri ușoare. Niciodată nu-l vom planta pe soluri argiloase. La fel și murul. Afinul îl vom planta doar pe soluri acide și foarte acide.

*Costul plantațiilor de arbuști fructiferi

Costul este foarte important, atunci când vine vorba de înființarea unei plantații de arbuști fructiferi. La un hectar de coacăz negru, un pomicultor ar trebui să scoată din buzunar cel puțin 25.000 lei, pentru achiziționarea materialului săditor, pregătirea terenului, fertilizare și irigare. Dar și pentru întreținerea plantației în primii doi ani. Costuri aproape duble putem avea dacă alegem să înființăm o cultură de zmeur sau mur. Pentru acestea ar trebui sa avem un buget de circa 52.000–60.000 lei. Cele mai mari costuri apar la afin, înființarea unui hectar din această specie, cu un material săditor de calitate, pot ajunge la circa 80.000 lei.

Din punct de vedere al prețului de valorificare, de la fermă, coacăzul s-a vândut anul acesta cu preturi cuprinse între 7-9 lei/kg, zmeura între 12-15 lei/kg, murul între 10-12 lei/kg și afinul între 15-18 lei/kg. Cea mai mare cerere pe piață este la afin. Pe locul doi vine zmeurul, apoi murul și coacăzul negru.

Adevărul e că fructele mici pot constitui o afacere de nișă foarte bună pentru întreprinzători, în contextul în care terenurile agricole rămân în continuare fărâmițate.

În 2009, România avea circa 15 hectare de zmeur și 60 de hectare de coacăz negru. În prezent, la coacăz și zmeur ne apropiem de 1.000 de hectare.

Acum, fermierii au posibilitatea să acceseze fonduri europene, coacăzul negru, zmeurul, afinul și murul fiind specii eligibile la finanțare.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU