Idei de afaceri: alunul 

tina-alun*Profitabil și pe suprafețe mici

*Plantația fixeaza terenurile expuse eroziunii

*Alunele de pădure românești, o adevarată sursă de energie

Alunul poate fi o alegere insprirată pentru fermierii care intenționează să dezvolte o afacere, mai ales că plantația este profitabilă și pe suprafețe mici. Alunul are avantajul de a fixa terenurile expuse eroziunilor.

Anul trecut,  prețul alunelor aproape ca s-a triplat datorită cererii tot mai mari pe piața mondială de prelucrare. Pe lângă aspectele financiare, alunul are și alte caracteristici importante. Nu este foarte pretențios în ceea ce privește compozitia solului, este rezistent la secetă și are o înflorire abundentă, cu mare bogăţie de polen. Alunul reprezintă prima sursă de polen pentru albine.

*Alune: proprietăți și efecte terapeutice

Alunele de pădure românesti sunt considerate a fi o adevartă sursă de energie, având o valoare calorică și nutritivă foarte apropiată de cea a cărnii. Vitaminele din complexul B care intră în compozitia alunelor au rol în menținerea tonusului muscular, ușurând activitatea tractului gastro-intestinal, avantajând funcționarea ficatului, a ochilor și favorizează pielea. Diabeticii pot consuma alune fără teamă, datorită conținutului foarte redus de hidrați de carbon.

Alunul este o specia pomicolă valoroasă, cu fructe care conțin un miez bogat în vitaminele A, B, C și E, calciu, fier, fosfor si potasiu. Alunele sunt un aliment foarte hrănitor datorită conținutului mare în uleiuri, proteine și săruri minerale. Miezul de alună se bucură de o cerere mare în industria de procesare alimentară, pentru realizarea dulciurilor.

Alunele sunt recomandate pentru alimentația copiilor,  adolescenților, sportivilor, bătrânilor, persoanelor anemice, tuberculoșilor, femeilor cu tulburări de menopauză. Dar și în cazuri de neurastenie, impotență, nefrite, colici nefritice sau viermi intestinali.

*Toamna, perioada optimă de plantare

Alunul crește de regulă sub forma de tufe, cu tulpini drepte, puțin ramificate, care intră pe rod de la 4-5 ani. Înflorește cu mult timp înainte de a înfrunzi, având o perioadă de vegetație de 250 de zile. Alunul rezistă la geruri mari, până la minus 30 de grade Celsius, dar prezintă sensibilitate la gerurile mai mici de -10°C ce apar în perioada înfloritului.

Alunii sunt longevivi, ajung și până la vârsta de 80 – 100 de ani, produc constant an de an și au o mare capacitate de regenerare datorită însușirii lor de a produce lăstari din zona coletului și din rădăcini.

Alunul este un arbust care crește în luminișuri sau zone puțin umbrite și care sunt umede, fiind puțin pretențios în privința compoziției solului. Nu crește bine pe soluri nisipoase sau acide. Nu este pretenţios la sol, reusește chiar pe terenuri pietroase, sărace, calcaroase. Alunul necesită terenuri în pantă redusă, mecanizabile, profunde și bine drenate. Este contraindicată plantarea alunului pe terenuri de pe care au fost defrișate în anul respectiv sau cel precedent specii de arbori sau arbuşti care drajonează.

Perioada optimă de plantare a alunului este toamna, dacă nu este posibil acum, înființarea plantației se poate realiza și primăvara timpuriu.

Principalele lucrări pentru plantare sunt: curățirea terenului, nivelarea, fertilizarea de fond, arătura adâncă, dezinfectarea și parcelarea terenului, asigurarea unei surse constante de apă. Soiurile de alun cultivate în România sunt în majoritate autohtone, dar nu lipsesc nici cele străine.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU