Idei de afaceri: agrișul

Folosit în medicina tradițională de trei milenii 8Are de 20 de ori mai multă vitamină C decât portocalele

Agrișul este un arbust fructifer cu multiple indicații terapeutice. Fructele sunt mici, de culoare roșie sau verde, cu efecte benefice asupra sănătății, fiind exploatate în medicina tradițională de peste trei milenii. Motive temeinice pentru ca plantația de agriș să fie o afacere profitabilă și pentru fermierii nemțeni interesați de niște fructe cu o foarte mare cerere la export, care se folosesc frecvent în prepararea unor rețete culinare. Acum, agrișul este ”nominalizat” în rândul speciilor pomicole pentru care se alocă fonduri europene. În plus, este și mai bine cotat, beneficind de 8 puncte suplimentare, comparativ cu mărul care are numai 4. Banii europeni pot face saltul de la grădină la livada de agriș! Veniturile pot fi foarte mari, dacă plantația de agriș beneficiază de irigații și fertilizări adecvate. Piata pentru agrișe este una mai restrânsă acum la noi, dar cu pespective reale pentru astfel de plantații, care sunt profitabile și pe suprafețe mici. Efecte miraculoase asupra sănătății Fructele agrișului sunt foarte mult căutate mai ales datorită conținutului foarte ridicat de vitamine, fiind folosite în prepararea unor sosuri, chiar pentru ciorbe. Agrișele mai conțin mult calciu, fier, fosfor, pectine, potasiu, sodiu, substanțe grase, zaharuri și vitaminele A, B1, B2, C, P. Conținutul de vitamina C din fructele de agriș este de 20 de ori mai mare decât în cazul portocalelor. Fructele de agriș sunt recunoscute ca fiind o sursă bogată de acizi, cum este acidul citric, acidul tartric, acidul malic- ideal în acidificarea urinei. Celuloza din agrișe este recunoscută pentru efectul său în reglarea tractului intestinal. Consumul de agrișe, în cantități rezonabile, poate ajuta în tratarea unor afectiuni precum cele respiratorii, ale ficatului sau ale vezicii biliare. Nu în ultimul rând, consumul de agrișe are efecte benefice asupra activității cardiovasculare, datorită conținutului de potasiu. Agrișele duc la creșterea puterii de concentrare, ajută în curele de slăbire și în sporirea fertilității feminine și protejării întregului aparat reproducător, datorită proprietatilor antiinflamatorii. Datorită multiplelor indicații terapeutice, fructele de agriș pot fi valorificate cu succes în industria farmaceutică. Pentru plantație: zone mai răcoroase și sol fertil Agrișul preferă zonele mai răcoroase și terenurilor drenate natural, solurile fertile precum cernoziomul, dar se poate planta cu succes și pe soluri cu textură mijlocie cu reacție acidă sau slab acidă. Pentru agriș, perioada optimă de plantare este toamna, după căderea frunzelor până la primele înghețuri majore. Se mai poate planta și primăvara, până la mijlocul lunii aprilie. Intrarea pe rod are loc în anul 4- 5, atunci când o tufă de agriș irigată și fertilizata poate da 3-4 kilograme de fructe. Recoltarea se realizează în luna iunie, atunci când pulpa se înmoaie. Printre soiurile de agriș recomandate de specialiști se numără „Triumf”, un soi rustic, rezistent la îngheț și boli, cu fructe mari, aromate, dar și soiul „Mucurines”, care are un vârf de producție de 6-7 kilograme de fructe pe plantă. Agrisul este sensibil la făinare. Se recomandă ca, primăvara devreme, până la îmbobocire, să se aplice un tratament de zeama bordeleză. După înflorire, când fructul este de mărimea unui bob de grâu, se mai aplică un tratament.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU