Idei de afaceri: afinul canadian

*Rezistă la ger și pe soluri acide *Rodește fructe-ciorchine, mai dulci decât afinele obișnuite

Afinul canadian este plantație nouă de arbuști fructiferi care a stârnit interesul fermierilor români atrași de culturile de nișă, cele care dau profituri mari pe suprafețe mici. Afinului canadian Saskatoon este recunoscut pentru rezistența ridicată la ger și pentru capacitatea mare de a fructifica.

Afinul canadian își dezvoltă prima dată rădăcinile, apoi elementele superioare care dau fructele. Planta crește puternică și viguroasă, iar fructele sunt foarte dulci și aromate, chiar mai mult decât afinele obișnuite de cultură. Fructele de afin canadian le întrec la mărime pe cele din soiurile obișnuite, din cultura autohtonă.

Cele mai importante caracteristici care deosebesc afinul canadian de cel obișnuit sunt: rezistența la secetă și îngheț și faptul că poate valorifica o gamă largă de soluri, inclusiv cele acide. Ca durată de viață, afinul canadian poate atinge până la 30 ani. Un alt plus care poate fi remarcat la plantația de afin canadian este ca fructele acestui arbust cresc sub formă de ciorchine, ceea ce face ca și recoltarea să fie mult mai ușoară și rapidă, chiar dacă tufele ajung și până la 6 m înălțime.

*Plantația, cu puieți de doi ani

Înființarea unei plantații de afin canadian se face cu puieți care au stat în pepinieră timp de doi ani. Intrarea pe rod are loc după doi ani de la plantare, când se estimează o producție medie de cel puțin 800 kilograme la hectar. Maximul de recoltă se obține începând cu anul 3-4 de la înființarea plantației. În primii ani de viață, afinul canadian își dezvoltă mai mult sistemul radicular și abia în anii următori se dezvoltă părțile aeriene responsabile de producție.

Afinul canadian are capacitatea de a se dezvolta pe o gamă mult mai largă de soluri în comparație cu afinul obișnuit. Daca la afinul normal aciditatea solului recomandată e intre 4,5-5,5, la afinul canadian putem merge chiar până la 8. La acest nivel producția e mai mică. Încă un element foarte important legat de sol este ca acesta să aibă un drenaj bun.

Ca perioadă optimă de plantare, o asemenea cultură se poate înființa atât primăvara, în lunile martie-aprilie, cât și toamna, în septembrie-octombrie.

Plantația de afin canadian nu necesită îngrijiri speciale, fermierul care deține o asemenea plantație trebuie să se asigure în fiecare an că nu are buruieni în cultura. În cazul unui an ploios, e posibil să se manifeste un atac mai mare al dăunătorilor.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU