Guvernul dă scutiri de taxe, da’ n-are muşterii…

teren agricol*Utima „ofertă”:  terenurile agricole degradate

 

Guvernul a adoptat o lege prin care proprietarii de terenuri agricole degradate sau poluate, neincluse în perimetrul de ameliorare nu vor mai fi scutiţi de plata impozitului pe teren. Măsura are drept scop identificarea terenurilor degradate sau poluate neincluse in perimetrul de ameliorare, precum şi delimitarea acestora.

Perimetrul de ameliorare include terenurile degradate sau neproductive agricol care pot fi ameliorate prin împădurire şi a căror punere în valoare este necesară din punctul de vedere al protecţiei solului, al regimului apelor, al îmbunătăţirii condiţiilor de mediu şi al diversităţii biologice.

În ultima formă a noului Cod Fiscal retrasă de pe site-ul Ministerului Finanţelor, se menţinea scutirea de impozit doar pentru terenurile incluse în perimetrul de amelionare.

Numai că guvernul dă scutiri, da’ n-are muşterii…E drept, oferta are o ţintă precisă: terenurile agricole degradate sau poluate. Ele există cu duiumul. Perimetre de ameliorare nu-s! Nu pentru că de vreo 4 ani nu s-a mai dat nici un ban pentru executarea de lucrări de ameliorare a solului. Mă refer la desecări ori de combatere a eroziunii solului. Dacă bani nu-s, la ce bun să mai delimitezi respectivul teren…

 

*De 4 ani, nici un ban pentru ameliorarea solului…

 

De vreo 4 ani, lucrările de îmbunătăţiri funciare nu se mai fac în judeţul Neamţ.  Cu bani de la stat! Pe atunci, fondurile alocate special cu această destinaţie se derulau prin Direcţia pentru Agricultură Neamţ. Numai că ultima plată a fost făcută în decembrie 2010! Era ,atunci, vorba de lucrările care se executaseră în perimetrul ameliorativ de la Gârcina, o investiţie care viza combaterea eroziunii solului, realizarea de canale de colectare a excesului de apă din păşunea comunală. Tot la Gârcina mai era aprobată finaţarea pentru deschiderea altui perimetru amelorativ. Dar n-au mai fost bani!

Tot în anul 2010, vara, s-au plătit şi s-a făcut recepţia finală a lucrărilor din perimetrul ameliorativ Bahna-Davideni, din comuna Ţibucani. Fondurile au fost alocate pentru redarea în circuitul agricol a unei suprafeţe importate de teren, prin efectuarea lucrărilor de desecare. Cu ceva timp în urmă se terminaseră şi investiţia din perimetrul ameliorativ situat în comuna Răuceşti, această finanţare fiind destinată desecării mai multor terenuri băltite din zona pârâului Sărata.

Din anul 2010 nu s-a mai da nici un bănuţ pentru lucrări de ameliorare a solului, deşi, anual, s-au adunat fonduri însemnate provenite din scoaterea mai multor terenuri din circuitul agricol. Deşi aceasta nu-i singura sursă de finanţare a lucrărilor de îmbunătăţiri funciare. Vorbim aici doar de ameliorarea solului. Nu şi de irigaţii, care tot la capitolul de îmbunătăţiri funciare intră. De atfel şi sistemele de irigaţii au dispărut odată cu fostele CAP-uri. Cineva spunea – nu în glumă! – că tot tot ceea ce a însemnat metal la sistemele de irigaţii  s-au făcut… ceaune. Pe bune! Nu „oale şi ulcele” cum se spune de obicei în cazul celor dispăruţi…

Că nu s-a mai dat bani, mai treacă-meargă. Rău e că s-a distrus ce se făcuse pentru ameliorarea solului, prin lucrările de desecări şi de combatere a eroziunii. Au fost distruse benzile de iarbă de pe terenurile în pantă şi, ce-i mai grav, s-a arat din deal în vale. Numai bine ca apa să cară la vale  nestingherită  tot ce-i iese în cale! Pământul cel mai rodnic, cu cultura agricolă cu tot!

Tina CONDREA