Grupurile de producători, la o nouă finanţare europeană

Valentin Chiperi, Directia agricola

*Proiectele se depun până pe 30 iunie 2014

*La nivel naţional – 70 grupuri de producători recunoscute, din care 4 sunt în Neamţ

*În 7 ani, s-a consumat doar jumătate din suma alocată

Ministerul Agriculturii  a propus prelungirea  perioadei de desfaăşurare a sesiunii continue de depunere şi evaluare a proiectelor privind  „Înfiinţarea grupurilor de producatori”, până la epuizarea fondurilor, dar nu mai tarziu de 30 iunie 2014. Termenul iniţial era 31 decembrie 2013. Autoritatea de Management pentru implementarea   Programului Naţional de Dezvoltare Rurală  a motivat aceasta propunere prin faptul că sunt foarte multe dosare depuse pentru recunoaştere ca grup de producatori. Obiectivul general al acestei finanţări constă în  creşterea competitivităţii sectoarelor agricol şi silvic, prin dezvoltarea relaţiilor dintre producatori şi sectoarele de procesare şi comercializare, precum şi de adaptare a producţiei din punct de vedere calitativ şi cantitativ la cerinţele consumatorilor. În cadrul acestei măsuri se acordă sprijin public nerambursabil de 100%, de care pot beneficia grupurile de producători recunoscute oficial.

*În 7 ani, s-a chletuit doar jumătate din suma alocată

*La nivel naţional -70 grupuri de producători, din care 4 sunt în Neamţ

Pentru perioada 2007-2013 alocarea financiară pentru “Înfiinţarea grupurilor de producatori” a fost  de 24.601.255 euro. În cele 9 etape de evaluare pentru sesiunea continua de depunere proiecte pe această măsură  s-au contractat doar 70 de proiecte, cu o valoare totală  de 12,7 milioane euro.  Practic, s-a cheltuit doar jumătate din suma pusă la dispoziţia producătorilor agricoli dispuşi să se asociezen grupuri pentru a avea un cuvânt de spus pe piaţa agricolă.

Făcând o medie, rezultă că, în fiecare judeţ,  nu sunt nici măcar câte două grupuri de producători agricoli recunoscute şi autorizate de Miniterul Agriculturii. „Sub acest aspect, Neamţul stă mai bine, este de părere Valentin Chiperi, inginerul care, în cadrul Direcţei pentru Agricultură Neamţ,  se ocupă  cu înfiinţarea grupurilor de producători.  În momentul de faţă, în judeţul nostru sunt recunoscute şi autorizate 4 grupurile de producători agricoli. E bine ca agricultorii să se asocieze în domeniul desfacerii produselor agricole şi nu numai. Fiind uniţi în grupuri de producătorii, beneficiază de mai multe facililităţi. În primul rând, ajung mai uşor la finanţările europene alocate în acest domeniu.  Primul pas pe care trebuie să-l facă agricultorii interesaţi să formeze gruprui de producători este să vină la Direcţia pentru Agricultură Neamţ, că aici se întocmeşte dosarul care apoi este transmis la Ministerul Agriculturii pentru recunoaştere şi autorizare.”

Primul grup de producători care a luat fiinţă în judeţul Neamţ a fost „ACSZ Group” Roman, format în jurul SC Marsat Roman, condus de Vasile Balcan, directorul acestei unităţi, grupul fiind profilat pe producerea şi comercializarea cerealelor. Cu acelaşi obiect de activitate, Marius Pleşca a înfiinţat un alt grup de producători, Cooperativa „Agrodava”. Avem grup de producători înfiinţat şi în sectorul zootehnic: TAZ GRUP Neamţ, profilat pe produse avicole , fiind condus de Dan Grădinaru. Apoi, Vasile Balcan a pus bazele unui alt grup de producători,  „Agrotec-Ulei Group” Roman, care să se ocupe de producerea şi comercializarea produselor oleaginoase.

Acum, agricultorii au la dispioziţie aporpe 12 milioane de euro pentru a forma  grupuri de producători care să le apere interesele fermierilor pe piaţa agricolă. Timp au destul, aproape jumătate de an.

 

*E nevoie de o nouă legislaţie!

Legislația învechită referitoare la grupurile de producători agricoli pare să se schimbe cât de curând. În acest sens, 17 deputați și senatori au elaborat o propunere legislativă pe care au trimis-o spre aprobare Parlamentului, în regim de urgență. Prin propunerea legislativă se dorește întărirea rolului organizațiilor de producători din agricultură. Mai exact, principalul obiectiv al actului normativ este ca fermierii să acceseze fonduri europene, iar acest deziderat se poate realiza dacă producătorii sunt asociați în grupuri. Pe lângă celelalte avantaje pe care le au grupurile de producători, parlamentarii evidențiază că acestea pot obține „sprijin financiar provenit de la Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR) în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală a României, ce a mai rămas din alocarea  perioadei 2007-2013, din  și din cea pentru anii  2014-2020”. Momentan, aceată  propunere legislativă se află la Senat.

 

 

*Grupurile de producători, jucători importanţi pe piaţa agricolă

 

Menirea Grupurilor de producători este aceea de a eficientiza  şi de a contribui efectiv la stabilitatea pieței produselor agricole, precum și alinierea acestora la piața europeană.  Un rol important au şi în valorificarea superioară a produselor agricole pe piaţa naţională şi comunitară, inclusiv a celor obținute prin procesare. Totodată, ele au atribuţii majore şi în accesarea programelor de investiții realizate  cu fonduri europene,  putând să participe la monitorizarea importurilor de produse de origine vegetală și animală în varmă.

Prin activitatea lor, Grupurile de producători urmăresc reducerea costurilor principalelor materii prime și materiale, a transporturilor și distribuirii acestora necesare în procesul de producție al membrilor grupului de producători. Cu prioritate, ele au în atenţie constituirea depozitelor zonale de produse agricole și

participarea la negocierile prețurilor, la  utilizarea certificatelor de depozit, precum şi constituirea unităților de prelucrare primară  şi de integrare a producției agricole și prestari de servicii.

Tina CONDREA