Grupurile de Acțiune Locală, parteneriate public-private

*În Neamț avem autorizate 6 GAL-uri *Suma alocată este de 15 milioane de euro

 Grupurile de Acțiune Locală reprezintă un parteneriat public-privat care contribuie la dezvoltarea zonei de pe raza teritoriului unde au fost înființate aceste entități. La nivelul județului avem înființate 6 GAL-uri care includ toate comunele, inclusiv orașele Bicaz, Târgu Neamț și Roznov, pentru că au sub 20.000 locuitori.

GAL Ceahlău are cea mai mare cuprindere teritorială, fiind vorba de comunele din zona montană. Cu excepția comunei Vânători-Neamț, care este inclusă în GAL Ținutul Zimbrului, alături de alte comune din zona Târgu Neamț. La GAL Ținutul Răzeșilor sunt arondate comunele dintre Târgu Neamț și Piatra Neamț, până în zona Romanului. De aici începe GAL Elisabeta Doamna, care cuprinde câteva comune dinspre județul Bacău, iar cele spre județele Iași și Vaslui sunt incluse în GAL Podișul de Nord al Bârladului. GAL Drumurile Bistriței este al doilea ca suprafață și număr de comune incluse, din zona Roznov spre Bacău.

Avem 5 comune nemțene arondate la GAL-uri din alte județe, fiind vorba de comunele Botești, Gherăești, Săbăoani, Pâncești prinse în județul Iași, iar Valea Ursului – la Bacău. Dar sunt și 3 comune din județul Iași și una din Bacău trecute la GAL-urile nemțene.

*Noutățile acestei alocări europene

Mai multe detalii despre GAL-urile nemțene am aflat de la Dan Vasiliu, secretar general al Federației Naționale a Grupurilor de Acțiune Locală: „Cele 6 GAL-uri din Neamț au la dispoziție peste 15 milioane de euro, după bonusarea primită pentru calitatea strategiilor, bani care sunt împărțiți pe diverse măsuri de finanțare, în funcție de nevoile identificate în fiecare teritoriu aferent parteneriatului. Ca noutate față de perioada precedentă, GAL-urile pot finanța acum proiecte pe măsurile agricole, fiind încurajate investițiile colective – grupuri de producători, cooperative agricole – în care mai mulți fermieri care dețin suprafețe agricole mai mici pot să pună la comun terenurile deținute pentru a optimiza producția, obțin prețuri mai mici la achiziționarea de inputuri, dar și la produsele primare prin comercializarea lor într-o cantitate mai mare, evitându-se vânzarea directă din remorcă la marginea câmpului, la samsari. O altă noutate este finanțarea investițiilor în infrastructura socială, cum sunt construirea, reabilitarea, modernizarea și dotarea de clădiri destinate prestării de servicii sociale pentru grupuri vulnerabile, cum ar fi : copii defavorizați, bătrâni sau persoane cu dezabilități.

Aceste centre sociale vor fi de tip nerezidențial, iar activitățile desfășurate vor fi realizate de ONG, autorități locale sau parteneriate comune între acestea, constituite juridic, acreditate în vederea furnizării de servicii sociale.

Autoritățile locale vor putea depune proiecte care să rezolve nevoi punctuale identificate la nivelul comunității, în momentul scrierii strategiilor de dezvoltare locale, cu accent pe eficientizarea energetică prin modernizarea rețelei de iluminat public, proiectele care asigură accesul la infrastructura de bază la scară mică a comunităților segregate sau predispuse segregării, îmbunătățirea siguranței publice a cetățenilor prin instalarea unor sisteme de supraveghere video. Depunerea de proiecte va începe luna viitoare, valoarea sprijinului nerambursabil poate fi între 5.000 euro și 200.000 euro. Există și posibilitatea ca fiecare GAL să limiteze valoare acestui sprijin la sume mai mici“.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU